Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vstop Hrvaške v schengen je v največjem interesu slovenskih državljanov, je za hrvaški radio dejal zunanji minister Goran Grlič Radman, ki je prepričan, da Slovenija ne bo vztrajala pri arbitražnem sporazumu, ki ga Hrvaška ne priznava. "Bivša slovenska vlada je spoznala politično realnost, tudi sodišče Evropske unije se ni razglasilo za pristojno za reševanje tega vprašanja in vse kaže na to, da ga moramo reševati dvostransko. Verjamem, da ga tudi bomo," je dejal Grlić Radman. Zunanji minister je še dejal, da je dobro preučil koalicijski sporazum nove slovenske vlade in v njem videl veliko pozitivnega ter da ne pričakuje zaostritve odnosov med državama.

Predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković je previden optimist. "Šele ko bo nova slovenska vlada začela delati, bomo videli, kako se bodo opredelili do hrvaškega članstva v schengnu. Naši dve državi sta tako povezani, da nobena zaostritev teh odnosov ne bi koristila niti Sloveniji niti Hrvaški," pravi Jandroković, ki upa, da Slovenija z ničemer ne bo pogojevala hrvaškega članstva v schengenski skupini.

Notranji minister Davor Božinović pravi, da je Hrvaška izpolnila vse formalne pogoje in je več kot pripravljena varovati zunanjo schengensko mejo, prepričan je, da bodo to razumeli tudi v Ljubljani.

Premier Andrej Plenković je po sestanku s koalicijskimi partnerji v vladi dejal, da Hrvaška v kratkem iz Bruslja pričakuje sklepne izjave in odločitve o svojem članstvu v schenskem prostoru.

Evropski poslanec iz stranke SDP Tonino Picula je za hrvaški časnik Večernji list v sredo poudaril, da je za Hrvaško enako pomembna odločitev o sprejetju arbitraže leta 2009 kot odločitev Hrvaške o izhodu iz arbitraže leta 2015. "Arbitražo so kompromitirali slovenski postopki, kar tiho priznava mednarodna mednarodna skupnost, ki ni nikoli vztrajala pri njeni implementaciji," je dejal Picula. Poudaril je sicer, da mora Hrvaška do Slovenije še naprej voditi prijateljsko politiko."Izvajanje arbitražne odločitve bo vprašanje za samoidentifikacijo Slovenije, ali bo mednarodne procese, kot je širjenje schengenskega območja, poskušala izkoristiti za reševanje dvostranskih odnosov in bo tako sledila politiki Orbana do Evropske unije v odnosu do Rusije," je dodal in izrazil upanje, da ne, "ker je nekatere stvari bolj zdravo pustiti pozitivno nerešene".

So pa v Večernjem listu ob tem opozorili tudi na nekatere dobre signale iz Slovenije. Med njimi je napoved nove vlade, da bo Slovenija do konca leta umaknila žico na meji, pozitivna pa je tudi napoved, da bo nova vlada izboljšala položaj Slovenije v alpsko-jadranski regiji in v Sredozemlju s krepitvijo sodelovanja s Hrvaško in Italijo. (Vir: STA)