Prebežniki v prenatrpanih centrih na grških otokih živijo v obupnih razmerah. Foto: Reuters
Prebežniki v prenatrpanih centrih na grških otokih živijo v obupnih razmerah. Foto: Reuters

Zaradi zaostrenih ukrepov bodo zamude, a upamo na hiter napredek na tej fronti, je v petek v Bruslju dejal govorec Evropske komisije za notranje zadeve Adalbert Jahnz. Zatrdil je, da potekajo intenzivni pogovori o tem, kako izvesti načrtovane ukrepe.

Najmanj sedem članic EU-ja bo sprejelo najmanj 1600 mladoletnikov brez spremstva iz prenatrpanih centrov na grških otokih.

Sodelovanje pri pobudi so že pred časom potrdili Nemčija, Francija, Portugalska, Finska in Luksemburg. Napovedala ga je tudi Hrvaška. Luksemburg je bil pripravljen mladoletnike brez spremstva sprejeti ta teden.

Slovenija mladih brez spremstva ne bo sprejela

Slovenija je prejšnji teden glede sprejema mladoletnikov brez spremstva po neuradnih informacijah zavzemala stališče, da je v preteklih letih že sodelovala pri takšnih pobudah, trenutno pa zaradi menjave vlade ne more potrditi udeležbe pri projektu.

Nekdanji notranji minister Boštjan Poklukar je sicer v povezavi s tem spomnil, da je bila Slovenija zadržana do malteškega dogovora štirih članic EU-ja o začasnem mehanizmu za premeščanje prebežnikov, rešenih v Sredozemskem morju, češ da se spopada z odprto migracijsko potjo, številnimi prosilci za mednarodno zaščito in omejenimi zmogljivostmi.

Na grških otokih, na katere so se v prejšnjih tednih zgrnili številni novi prebežniki, potem ko jih je Turčija prenehala zadrževati na svojem ozemlju, je veliko otrok brez staršev, sorodnikov ali skrbnikov. Grčija sicer od lani septembra poziva druge evropske države, naj jih sprejmejo.

Po razpoložljivih ocenah je po besedah evropske komisarke za notranje zadeve Ylve Johansson na grških otokih približno 5500 mladoletnikov brez spremstva, pri čemer pa komisarka izpostavlja, da bi lahko bila ta številka ob temeljiti oceni starosti drugačna, saj so nekateri tam že več let.