Turistki v Milanu v torek se hladita. Foto: EPA
Turistki v Milanu v torek se hladita. Foto: EPA

Rdeče opozorilo pomeni, da je vročina tako velika, da ogroža tudi aktivne zdrave ljudi in ne samo ranljive skupine.

Od 27 mest, ki jih spremlja ministrstvo za zdravje, rdeče opozorilo trenutno velja za mesta Ancona, Bologna, Campobasso, Firence, Frosinone, Latina, Palermo, Perugia, Pescara, Rieti, Rim, Trst in Viterbo.

V petek bodo na seznam dodali še Bolzano, Bari, Brescio in Verono.

Konec tedna vremenoslovci za jug Italije napovedujejo temperature do 40 stopinj Celzija ob visoki vlažnosti, zaradi česar bo vročina še toliko bolj neznosna.

V nedeljo pa bodo na severu države nevihte, ponekod tudi močne, prinesle nižje temperature. Hladnejši zrak se bo nato premikal proti srednji Italiji in proti jugu, navaja spletna stran Meteo.it.

Atenska Akropola sredi dneva zaprta

V Grčiji so danes zaradi hude vročine med 12. in 17. uro zaprli vsa arheološka najdišča, tudi atensko Akropolo. Oblasti ob tem priporočajo prebivalcem, naj se v najbolj vročem delu dneva ne zadržujejo na prostem in delajo od doma. Vročinskemu valu ni videti konca, vse večja je tudi nevarnost požarov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vročinski val, ki v delih Grčije traja skoraj od začetka julija, je danes dosegel nov vrhunec. Temperature so ponekod presegle 43 stopinj, zato so se med poldnevom in 17. uro po lokalnem času zaprla vsa arheološka najdišča, tudi atenska Akropola in antično mesto Olimpija, je sporočilo grško ministrstvo za kulturo.

Akropolo so sicer zaradi hude vročine že zaprli v sredo, pred tem pa tudi dva dneva zapored v juniju. Na Unescov seznam svetovne dediščine uvrščeno arheološko najdišče so za obiskovalce zaprli tudi lani julija med dvotedenskim vročinskim valom.

Grško ministrstvo za delo je ob tem danes naročilo, naj dostavne službe v času največje vročine med 12. in 17. uro ne delajo. Tudi gradbena dela v tem času ne bodo potekala. Grkom so svetovali, naj delajo od doma, če je to le mogoče.

Grška civilna zaščita pa svari pred nevarnostjo požarov v večini regij osrednje in južne Grčije. Tudi najmanjši požari bi se zaradi suše in močnih vetrov, ki trenutno pihajo na območju Egejskega morja, lahko zelo hitro razplamteli in razširili, je povedal predstavnik gasilcev.