Za 24 ur je zastala tudi londonska podzemna železnica. Foto: Reuters
Za 24 ur je zastala tudi londonska podzemna železnica. Foto: Reuters

Sindikat delavcev v železniškem in pomorskem prometu je pred dnevi sporočil, da so pogajanja o plačah in boljših delovnih razmerah propadla, zato so danes ostali doma. Enako bodo storili tudi v četrtek in soboto, piše Guardian. Po navedbah sindikatov gre za največjo stavko po letu 1989. Zagotovo bo še povečala prometni kaos, ki trenutno vlada v državi, saj so bile letalske družbe zaradi pomanjkanja osebja pred kratkim prisiljene zmanjšati število poletov.

Stavka bo prizadela na milijone ljudi, saj je odpovedanih več tisoč povezav, potniki pa so tako prisiljeni najti druge možnosti prevoza. Delovalo bo le 4500 izmed običajnih 20.000 povezav, kar pomeni, da v večjem delu države ves dan ne bo vozil niti en potniški vlak.

Stavka 50.000 delavcev

Generalni sekretar sindikata Mick Lynch je že v soboto pojasnil, da so se v zadnjih tednih pogovarjali z upravljavcem železniške infrastrukture Network Rail, železniškimi podjetji in londonsko podzemno železnico, a niso našli ustrezne rešitve. Tridnevni nacionalni stavki se je pridružilo več kot 50.000 železniških delavcev, danes pa se se jim bodo za 24 ur pridružili tudi delavci londonske podzemne železnice.

Vsak se poskuša znajti po svoje. Foto: Reuters
Vsak se poskuša znajti po svoje. Foto: Reuters

Sindikat je konservativno vlado obtožil, da je prometnemu omrežju zmanjšala sredstva za več milijard funtov, zaradi česar so jih v stavko sami prisilili. Po njihovem mnenju so bila delovna mesta izgubljena v celotnem sektorju, medtem ko plače zaposlenih, ki so ostali, ne sledijo naraščajoči inflaciji, ki je najvišja v zadnjih 40 letih.

Skupina Rail Delivery Group, organ prevoznikov potniškega in tovornega prometa, je potrdila, da bo stavka prizadela milijone ljudi. Obljubili so, da bodo poskušali ohraniti čim več storitev, vendar so opozorili, da bodo "znatne motnje neizogibne in da na nekaterih delih omrežja ne bo storitev".

Ministrstvo za promet je opozorilo, da bi bila lahko ogrožena delovna mesta, če bi potniki prenehali uporabljati železnico ravno v času, ko si ta sektor poskuša opomoči od upada med pandemijo.

Stavka sovpada z nekaj velikimi dogodki, med drugim z glasbenim festivalom Glastonbury in nacionalnimi izpiti za dijake.

V Združenem kraljestvu poteka stavka v železniškem prometu