Donati je poudaril, da morajo sodni sveti ostati neodvisni od izvršne in zakonodajne oblasti ter braniti sodstvo, ko je pod napadom.

"To je bila odločitev, da se branijo vrednote ENCJ-ja in vrednote, na katerih mora biti utemeljen vsak sodni svet," je dodal Donati novinarjem po glasovanju. Na zasedanju ni bilo predstavnika Poljske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izključitev sledi odločitvi Sodišča EU-ja v marcu, da je na Poljskem zaradi dopolnitve zakona postalo nemogoče vlaganje pritožb proti odločitvam poljskega sodnega sveta glede imenovanj sodnikov. Že prej je bilo članstvo Poljske pri ENCJ-ju suspendirano.

Kot so pojasnili v četrtek, se razmere na Poljskem niso izboljšale. "V resnici so se še poslabšale," je dodal Donati.

Predsednik poljskega sodnega sveta Pawel Styrna je v odzivu za lokalne medije dejal, da se svet ne bo podredil nikakršnemu pritisku, niti mednarodnih organov.

Varšava in Bruselj sta že dlje v sporu zaradi pravosodnih reform in neodvisnosti sodstva. Spor se je dodatno zaostril, ko je poljsko ustavno sodišče odločilo, da deli evropske zakonodaje niso v skladu s poljsko ustavo.

Sodišče EU-ja pa je ta teden naložilo Poljski plačilo dnevne kazni v vrednosti milijon evrov zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, ki ogroža neodvisnost sodnikov.