V Londonu se je na protestni vožnji po mestu zbralo okoli 10.000 črnih taksijev. Foto: Reuters
V Londonu se je na protestni vožnji po mestu zbralo okoli 10.000 črnih taksijev. Foto: Reuters
Aplikacija Uber na pametnem telefonu
Aplikacija Uber je postala hitro zelo priljubljena. Foto: Reuters

Pariz, London, Berlin, Rim, Madrid in druga evropska mesta so bila prizorišče izražanja nezadovoljstva jeznih taksistov, ki so se za stavko odločili zaradi aplikacij za pametne telefone, prek katerih je mogoče naročiti taksi.

Največ gneva je bilo usmerjenega proti podjetju Uber iz Kalifornije in njegovi aplikaciji, prek katere je mogoče naročiti in plačati taksi, pri čemer ni več potrebe po dispečerskem centru, prav tako pa ni več plačevanja z gotovino.

V Franciji odpade tudi plačilo obvezne 240.000 evrov vredne licence za uradne lastnike taksijev. Prek Uberja naj bi v Franciji delovalo že okoli 10.000 avtomobilov in motorjev.

V Uberju so se že odzvali na stavko in odgovorni za širitev v Evropi Patrick Studener je zavrnil kritike, saj po njegovem mnenju njihova storitev ponuja dodatno možnost prevoza.

"Smo samo ena izmed izbir," je dejal in dodal, da Uber skrbno preveri voznike in njihova vozila. Le nekaj dni nazaj so vrednost Uberja ocenili na 12 milijard evrov, kar je ena izmed največjih vrednosti za kakšno tehnološko zagonsko podjetje kadar koli do zdaj.

Renzi pohvalil storitev
Uber je postal priljubljen tudi med nekaterimi politiki, ki so pohvalili inovativen pristop do naročanja taksijev. "Uber sem uporabil v New Yorku, skupaj s prijateljem. Mislim, da je bila presenetljiva usluga," je pretekli mesec dejal italijanski premier Matteo Renzi, a obljubil, da bo vlada razmislila o regulacijah za ta sektor.

Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes, ki je pristojna za digitalno agendo, je na blogu zapisala, da se z izzivi, ki jih predstavljajo nove tehnologije, ni mogoče soočiti tako, da jih "ignoriramo, stavkamo proti njim ali želimo doseči njihovo prepoved".

Inovacije prinesejo "ukinitev nekaterih delovnih mest in spremenijo druge, a hkrati izboljšajo večino delovnih mest in prav tako prinesejo ustanovitev novih delovnih mest", je še zapisala.