V Pekingu se vrstijo državniški obiski, ki so povezani s podpisi donosnih gospodarskih sporazumov. Foto: Reuters
V Pekingu se vrstijo državniški obiski, ki so povezani s podpisi donosnih gospodarskih sporazumov. Foto: Reuters
C919
Letalo C919 bi lahko postalo resen tekmec Airbusu in Boeingu. Predstavili so ga na slovesnosti v Šanghaju, ki so jo prenašali tudi po državni televiziji. Foto: Reuters
Hollande in Džinping za večje sodelovanje med državama

Francoski predsednik Francois Hollande, ki končuje obisk na Kitajskem, je po nemški kanclerki Angeli Merkel drugi najpomembnejši evropski politik, ki je v tednu dni obiskal Peking. Hollande je francoski zaostanek za Nemčijo in Veliko Britanijo zmanjšal s podpisom 17 dvostranskih gospodarskih sporazumov.

Uradno je sicer osrednja tema njegovih pogovorov v Pekingu bližnje zasedanje o podnebnih spremembah v Parizu, na katerem naj bi sprejeli vrsto zavezujočih dogovorov. Sporazum brez sodelovanja Kitajske, ki je največja svetovna onesnaževalka, ne bo mogoč. Na tem področju so sicer na Kitajskem v zadnjem času storili pomembne korake naprej; potrošnja premoga, ki je največji onesnaževalec ozračja, je v zadnjem letu dni padla za pet odstotkov, za prav toliko se je zmanjšala tudi onesnaženost zraka v Pekingu, poleg tega pa Kitajska prednjači v izgradnji obnovljivih virov energije, predvsem v izkoriščanju vetrne in sončne energije.

Prvo kitajsko veliko potniško letalo
Prav v trenutku, ko je francoski predsednik podpisoval nove gospodarske sporazume, je največja kitajska letalska tovarna Commercial Aircraft Corporation predstavila prvo kitajsko širokotrupno potniško letalo C919, ki bo pomemben konkurent evropskemu Airbusu, obenem pa dokazuje, da Kitajska hitro postaja pomembna tehnološka sila.

Židan na čelu močne delegacije
Gospodarski sporazumi, ki jih v zadnjem času podpisujejo najmočnejše evropske države s Kitajsko kar po tekočem traku, dokazujejo, da so gospodarska gibanja v Evropski uniji, s tem pa tudi gospodarska rast, vse bolj tesno povezana s kitajskim trgom. To dejstvo smo očitno spoznali tudi v Sloveniji. Jutri bo namreč dopotoval na večdnevni obisk na Kitajsko podpredsednik vlade in kmetijski minister Dejan Židan, ki bo na čelu večje delegacije živilsko-predelovalne industrije.

Hollande in Džinping za večje sodelovanje med državama