Fotografije nesrečne Englarove visijo na steni italijanskega parlamenta. Foto: EPA
Fotografije nesrečne Englarove visijo na steni italijanskega parlamenta. Foto: EPA
Englarova pred nesrečo. Foto: Reuters

Zdravniki videmske bolnišnice La Quiete so včeraj zjutraj sprožili tridnevni postopek za postopno prekinitev hranjenja 38-letne Eluane, ki je leta 1992 v prometni nesreči utrpela hudo poškodbo možganov.

Silvia Berlusconija italijanska desnosredinska vlada nato sprejela odlok, s katerim bi preprečili odklop Englarove z naprav. Berlusconi je izrazil prepričanje, da vlada ravna pravilno.

"Nočem čutiti odgovornosti za Eluanino smrt," je po potrditvi odloka dejal premier in dodal, da bi se, če odloka ne bi sprejeli, "osebno" čutil krivega, ker je zavrnil pomoč. "Eluana je živ človek," je dejal.

Odlok neustaven
Predsednik Giorgio Napolitano je podpis zakonskega odloka še isti dan zavrnil kot neustavnega. Odvetniki Englarove pa so zatrdili, da se postopek prekinitve umetnega hranjenja bolnice nadaljuje.

"Razsodba glede Eluane ni izpodbitna in bo spoštovana," je v pismu vladi zapisal Napolitano. Podpis odloka bi po njegovem prepričanju kršil temeljno ločitev med izvršno in sodno oblastjo, saj je odlok v nasprotju z razsodbo sodišča, ki dovoljuje prekinitev umetnega hranjenja Englarove.

Pozno zvečer je nato za epilog poskrbela vlada, ki je potrdila zakonski osnutek, po katerem bolniki v hudem zdravstvenem stanju, ki niso zmožni poskrbeti sami zase, soglašajo z umetnim hranjenjem.

K. S.