Oče s fotografijo nesrečne Eulane Englaro. Foto: EPA
Oče s fotografijo nesrečne Eulane Englaro. Foto: EPA
Pacientko so na zasebno kliniko premaknili ponoči, njen transfer pa so pospremili tudi protestniki. Foto: EPA

so ob splošnem ogorčenju Vatikana in antievtanazijskih skupin ponoči prepeljali na zasebno kliniko v Vidmu (Udine).

Javier Lozano Barragan, je potezo označil za "gnusno". "Ustavite ta umor!" je sporočil za italijanski časnik La Republicco.

Sodni boji
Julija je milansko sodišče razsodilo, da so zdravniki dokazali, da se Englarova ne bo zbudila iz kome. Sprejelo je tudi tezo, da je ženska pred nesrečo izrazila, da bi raje umrla kot bila umetno vzdrževana pri življenju.

Novembra je italijansko vrhovno sodišče razsodilo, da se Englarovi lahko odstranijo hranilne cevke, a je ministrstvo za zdravje državne klinike opozorilo, naj tega ne storijo.

Papež: "Pravi odgovor ni usmrtitev"
V nedeljo je papež Benedikt XVI. k razpravi še sam dodal komentar in evtanazijo označil za "lažno rešitev" tragedije trpljenja. "Pravi odgovor ne sme biti usmrtitev, tudi če se ta zdi bolj pomirjujoča, temveč da pokažemo ljubezen, s katero se ljudje lahko laže soočajo z bolečino in agonijo na človeški način," je dejal papež v svojem tedenskem nagovoru.

A papež z imenom ni omenil Englarove, ki je v komi že vse od avtomobilske nesreče leta 1992. Njen oče se je od leta 1999 boril z italijanskimi sodišči, naj jo pustijo umreti, češ da bi si to želela.

Italija ne dovoljuje evtanazije. Pacienti imajo pravico zdravljenje odkloniti, ni jim pa dovoljeno dajati vnaprejšnja navodila, kakšno zdravljenje (če sploh) si želijo, če o tem sami niso več sposobni odločati.

K. S.