Beppino Englaro si že od leta 1999 prizadeva, da bi njegovo hči odklopili z aparatov. Foto: EPA
Beppino Englaro si že od leta 1999 prizadeva, da bi njegovo hči odklopili z aparatov. Foto: EPA
Glavni trg v Vatikanu
V Vatikanu ostro nasprotujejo evtanaziji. Foto: EPA

Generalni direktor lombardskih zdravstvenih ustanov Carlo Lucchina je v odgovoru na očetovo prošnjo zapisal, da zdravstveni delavci dekleta ne bodo odklopili od naprav in ne bodo prekinili umetnega hranjenja bolnice, saj to ni njihova poklicna dolžnost. Tudi predsednik Lombardije Roberto Formigoni je dejal, da mu zakonodaja, zdravniški etični kodeks in osebno prepričanje ne dovoljujejo, da bi prekinil hranjenje Eluane, saj je, tako Formigoni, človeško bitje kot vsako drugo.

Eluana Englaro leži v bolnišnici v severnoitalijanskem mestu Lecco. V vegetativnem stanju je že od leta 1992, ko je v prometni nesreči dobila hudo poškodbo možganov. Diha sicer sama, pri življenju pa jo ohranjajo samo s pomočjo umetne hrane. Milansko prizivno sodišče je 9. julija letos dovolilo evtanazijo, ko so zdravniki ugotovili, da se stanje bolnice nikoli ne bo izboljšalo. Hkrati je sodišče tudi odločilo, da bi tudi sama pacientka, če bi lahko izbirala, raje izbrala smrt kot življenje, ki ga ne more dojemati in ne more vzpostaviti stika z okolico.

Oče vztraja že od leta 1999
Oče 36-letne Eluane, ki si je za odklop od bolnišničnih aparatov, ki bi pomenil Eluanino smrt, prizadeval že od leta 1999, je napovedal, da bo kljub temu vztrajal pri izvršitvi odločitve milanskega prizivnega sodišča, ki je julija dovolilo odklop z bolnišničnih aparatov. "Uporabil bom vse pravne poti, da se bo odlok sodišča tudi uresničil," je povedal Beppe Englaro.

Vatikan odločno proti evtanaziji
Na odločitev se je že odzval tudi Vatikan. Predsednik papeškega sveta za zdravje, kardinal Javier Lozano Barragan, je dejal, da umetno hranjenje ni terapija, ampak tisto, kar človek nujno potrebuje za življenje. Vatikan se je odzval tudi na julijsko odločitev sodišča, ko so sporočili, da so zaradi novice užaloščeni in da je Eluana še živo dekle. "Koma je le oblika življenja," je takrat povedal vodja Papeške akademije za življenje Rino Fisichella.

Razprava o evtanaziji je v Italiji izjemno zapletena, še bolj zaradi velikega vpliva Cerkve. Ta leta 2006 ni želela cerkveno pokopati pesnika in pisatelja Piergiorgia Welbyja, ki so ga potem, ko je trpel za mišično distrofijo, decembra 2006 odklopili od respiratorja. Le dva meseca po tem primeru je sodišče zavrnilo, da bi Giovannija Nuvolija, ki je prav tako trpel za mišično distrofijo, odklopili od respiratorja.

B. T.