Abas in Mešal bosta v prihodnje sodelovala skupaj. Foto: Reuters
Abas in Mešal bosta v prihodnje sodelovala skupaj. Foto: Reuters
Gaza
V Gazi so množice pozdravile dogovor. Foto: EPA
Sprava med Hamasom in Fatahom

Vodja Fataha Mahmud Abas in prvi mož Hamasa Haled Mešal sta dolgo pričakovani dogovor o spravi podpisala na slovesnosti v Kairu in tako po štirih letih tudi formalno zakopala bojno sekiro.

Dogovor je bil sklenjen prejšnjo sredo po več kot letu in pol pogajanj. Po volitvah leta 2006 in presenetljivi zmagi Hamasa je nastal razdor in Hamas je od takrat nadzoroval območje Gaze, medtem ko je Fatah vladal na Zahodnem bregu.

Spravo med vodilnima palestinskima gibanjema so pozdravile množice v Gazi in na Zahodnem bregu. V skladu z dogovorom se bo oblikovala skupna prehodna palestinska vlada, v kateri bodo sedeli neodvisni politiki.

Abas je na slovesnosti dejal, da so se Palestinci odločili "za vedno obrniti črno stran delitve". "Dokler bomo združeni, nam bo zagotovo uspelo," je poudaril in se obrnil tudi na izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja ter mu sporočil, da se mora zdaj odločiti med gradnjo judovskih naselij in mirom.

Vodja Hamasa Mešal, ki živi v izgnanstvu, je dejal, da je njegova skupina pripravljena storiti vse, da bi uresničili besedilo spravnega dogovora.

"Naš boj je z izraelskim sovražnikom, ne s palestinskimi skupinami," je dejal in dodal, da se njegovo gibanje zavzema za oblikovanje neodvisne, suverene palestinske države na Zahodnem bregu in v Gazi z Jeruzalemom kot prestolnico, brez judovskih naseljencev in brez tega, da bi se odpovedali enemu koščku zemlje ali pravici do vrnitve palestinskih beguncev.

Uradno jeza, neuradno zadovoljstvo
V Izraelu, ki v Hamasu vidijo teroristično organizacijo, niso navdušeni nad spravnim dogovorom, ki ga je med obiskom v Londonu že obsodil premier Netanjahu in dejal, da gre za grozovit udarec miru ter veliko zmago za terorizem.

Izraelski časopis Haaretz je poročal, da izraelsko zunanje ministrstvo v nasprotju z uradnim stališčem vlade meni, da palestinski spravni dogovor predstavlja pozitivno priložnost za judovsko državo. To naj bi izhajalo iz zaupnega poročila ministrstva.

MZZ pozdravlja dogovor
Slovensko zunanje ministrstvo je pozdravilo spravni dogovor med Hamasom in Fatahom ter sporočilo, da je oblikovanje vlade narodne enotnosti pomemben korak k vzpostavitvi enotne in učinkovite palestinske oblasti tako na Zahodnem bregu kot v Gazi.

MZZ pričakuje, da si bo nova palestinska vlada prizadevala za takojšnjo ustavitev vsakršnega nasilja, zagotovitev varnosti, nadaljevanje izgrajevanja palestinskih državnih institucij in za ekonomsko-socialni razvoj palestinskih ozemelj.

Končni rezultat palestinskih vladnih prizadevanj mora biti vzpostavitev miroljubne in demokratične palestinske države, ki bo zagotavljala trajen mir in sobivanje z Izraelom, so še zapisali na MZZ-ju.

Sprava med Hamasom in Fatahom