Ameriški preiskovalni urad je v lovu za teroristi kršil civilne svoboščine. Foto: EPA
Ameriški preiskovalni urad je v lovu za teroristi kršil civilne svoboščine. Foto: EPA

Uradniki FBI-ja so šele pozneje izdali obrazložitev, s katero so opravičili svoje zbiranje podatkov o telefonskih pogovorih med letoma 2002 in 2006, piše Washington Post. Časopis trdi, da se je dokopal do elektronskih sporočil, ki dokazujejo, da se uradniki v boju proti terorizmu niso držali pravil, s katerimi naj bi zaščitili državljanske svoboščine.

"To prakso smo končali leta 2006. Nikoli ni vključevala zbiranja vsebine telefonskih pogovorov. Poleg tega smo sprejeli korake, ki zagotavljajo, da se kaj podobnega ne bo pripetilo v prihodnosti," je sporočil tiskovni predstavnik urada.

Poročilo pravosodnega ministrstva, ki naj bi v javnost prišlo še ta mesec, naj bi potrdilo, da je FBI pogosto kršil zakon s svojimi zahtevami po podatkih o telefonskih pogovorih od telefonskih podjetij in se pri tem skliceval na boj proti terorizmu, še piše Washington Post.

Tehnično kršili zakon
Svetovalka FBI-ja Valerie Caproni je priznala, da je urad tehnično kršil zakon o zasebnosti elektronskih komunikacij. "Teh zahtev ne bi smeli podajati na način, kot smo jih," je dejala in zatrdila, da direktor FBI-ja Robert Mueller ni vedel za zahteve, dokler ni pravosodno ministrstvo sredi leta 2006 sprožilo preiskave. "Noben uslužbenec FBI-ja ni uporabljal neuradnih postopkov za zbiranje podatkov o telefonskih pogovorih za nič drugega kot legitimne preiskovalne namene," pa je zatrdil predstavnik urada.