Castro in odposlanec kitajskega predsednika sta govorila o tesnih vezeh med državama. Foto: EPA
Castro in odposlanec kitajskega predsednika sta govorila o tesnih vezeh med državama. Foto: EPA

O Castru so v zadnjih tednih poročali, da je že prevzel nekatere državniške funkcije in da se počasi vrača na mesto predsednika, kar je tokrat dokazal tudi sam. Visoki predstavnik kitajske komunistične stranke Vu Guanzeng je namreč prvi predstavnik političnega življenja, s katerim se je Castro sestal po tem, ko se je sredi marca srečal s kolumbijskim pisateljem in velikim prijateljem Gabrielom Garcio Marquezom.

Castro in Vu, ki je v Havano prispel v četrtek, da bi še dodatno okrepil politične in gospodarske vezi med državama, sta dobro uro govorila o različnih temah, glavno pozornost pa sta namenila obema državama in medsebojnim odnosom. Kubanski komunistični časopis Granma je poročal, da so bili pogovori zelo uspešni.

Kitajski odposlanec, ki ga je "el comandante" sprejel v svoji palači v Havani, mu je izročil tudi osebno pismo predsednika Hu Džintaa, kjer je pohvalil odlične vezi med kitajsko komunistično stranko in komunistično stranko Kube. Po srečanju s Castrom se je Vu sešel še z bratom in uradno še vedno glavnim Kubancem Raulom.

Chavez optimistično o prijatelju
Fidel Castro je pred devetimi meseci zaradi bolezni vajeti države začasno predal v roke bratu Raulu. Od takrat je bilo zdravstveno stanje kubanskega voditelja največja skrivnost na otoku, edini, ki je svetovno javnost obveščal o stanju legendarnega voditelja pa je bil venezuelski predsednik Hugo Chavez. Chavez, velik zaveznik Castra, je bil tudi prvi, ki je napovedal, da se bo Castro kmalu vrnil na oblast.