Schwarzenegger s hčerko Katherine nagovarja kalifornijske volivce. Foto: EPA
Schwarzenegger s hčerko Katherine nagovarja kalifornijske volivce. Foto: EPA
Kongresne volitve bodo velik preizkus za administracijo predsednika Obame. Foto: Reuters
Kakšna prihodnost čaka Kalifornijo? Kakšna prihodnost čaka Schwarzija? Foto: EPA
'Zeleno' je nekaj, kar je bilo vedno v ospredju Schwarzeneggerjeve politike. Foto: Reuters

63-letni Schwarzenegger je bil za zdaj precej zadržan, ko so vprašanja nanesla na njegovo prihodnost. Za guvernerja namreč po kalifornijski zakonodaji ne more več kandidirati.
A z reziméjem, ki vključuje nazive prvak v bodybuildingu, politik, okoljevarstveni aktivist in, seveda, zvezdnik filmov Terminator in Resnične laži, ima po besedah hollywoodskih poznavalcev ter političnih analitikov pred nogami ves svet. "Ljudje imajo Arnolda še vedno radi. Lahko si izbere, kar koli hoče. Ničesar več mu ni treba dokazovati, na voljo pa ima ves denar in vse možnosti tega sveta," je za Reuters povedal veteranski hollywoodski publicist Howard Bragman.
V svojem še najpodrobnejšem odgovoru na vprašanje "Kaj zdaj?" je Schwarzenegger na Tweetcast prejšnji teden dejal, da načrtuje govorniške nastope, knjigo ali dve (pod svojimi dosežki presenetljivo avtobiografije še nima) in nadaljnji boj za okolje.
In vrnitev k filmom? "Odvisno ... če se najde nekdo, ki mi predstavi dober scenarij, dobro idejo. Bom še vedno imel potrpljenje posedati na snemanjih in snemati film tri ali šest mesecev? Ne vem," je priznal. Je pa povedal, da se je pred kratkim srečal z režiserjem Terminatorja in Avatarja Jamesom Cameronom, in podražil, da bo v kratkem nekaj naznanil.

Iz Kalifornije v Belo hišo?
A kljub vsem tistim simpatijam do Arnolda samosvoj republikanski "guvernator" sedemletno vladavino končuje s pičlimi 22 odstotki podpore med Kalifornijci, ki so naveličani visoke stopnje brezposelnosti in orjaških proračunskih deficitov. A njegova celostna privlačnost - tako politična kot zvezdniška - ostaja večinoma neokrnjena.
In čeprav Schwarziju njegov avstrijski rojstni list onemogoča kandidaturo za predsednika ZDA, politični analitik Allan Hoffenblum vidi zanj morebitno mesto v Obamovi administraciji, morda nekaj v povezavi z okoljevarstvom. "Mislim, da je to zelo realna možnost, še posebej če doživi Obama na novembrskih kongresnih volitvah velik poraz in si zaželi ponuditi roko zmernejšim republikancem," razmišlja Hoffenblum.
Washington vs. Hollywood
Predstavniška politika najverjetneje ni na njegovem obzorju, pravijo analitiki. Najvišje, kamor se Schwarzenegger lahko zdaj povzpne, je ameriški senat, a mesto tam se odpira šele čez dve leti, a le, če se kalifornijska demokratska senatorka Dianne Feinstein takrat odloči umakniti.
Poleg tega politična analitičarka Sherry Bebitch Jeffe ne vidi Schwarzeneggerja kot nekoga s temperamentom, da bi postal eden od stotih senatorjev. "Ne bi me presenetilo, če bi se pri svoji poguvernerski karieri zgledoval po nekdanjem predsedniku Clintonu in se premaknil na nacionalni ali mednarodni oder s svojo lastno fundacijo, ki bi se osredotočala na okoljska vprašanja," je povedala.

Schwarzenegger pa ne bi smel imeti večjih težav z vrnitvijo v Hollywood. Še vedno je v vrhunski kondiciji, nadaljevanje z akcijskimi vlogami pa bi bilo zanj kot "vožnja s kolesom", meni neki poznavalec industrije. Producenti ob tem kažejo s prstom na 250-milijonski zaslužek Plačancev (The Expendables) to poletje, v katerem je Schwarzenegger imel gostujočo vlogo ob boku akcijskih legend Sylvesterja Stallona, Brucea Willisa in drugih. A v nasprotju s Stallonom Schwarzenegger ne piše, producira ali režira, izpostavlja producent Mike Medavoy. "A če bi prišla prava vloga, sem prepričan, da bi jo Arnold lahko zapolnil. On je edinstven."
Bragman meni še, da bi se Schwarzenegger morda bolje obnesel kot komični ali samoironični akcijski junak. "Ne more se pretvarjati, da je star 35. Mora se norčevati iz koncepta, se šaliti glede artritisa ali kaj podobnega." Delovala bi lahko tudi humoristična TV-serija. "Lahko bi šlo za parodijo samega sebe - on bi igral nekdanjega guvernerja, posedal po hiši brez dela in spravljal svojo ženo ob živce. Mislim, da bi bilo 'za crknit smešno'!," meni Bragman.
Kar koli že čaka Schwarzeneggerja, nekaj je gotovo: kot mačka bo pristal na nogah. "Je eden najbistrejših ljudi, kar sem jih kdaj spoznal. Za sabo ima dolga leta ene dobre odločitve za drugo in ne vidim nobenega razloga, zakaj bi se to spremenilo," je povedal eden izmed hollywoodskih poznavalcev.