Merklova vodi najmočnejše in največje evropsko gospodarstvo. Foto: Reuters
Merklova vodi najmočnejše in največje evropsko gospodarstvo. Foto: Reuters

Nemški kanclerki na drugem mestu sledi državna sekretarka ZDA in nekdanja prva dama Hillary Clinton, na tretjem pa predsednica Brazilije Dilma Rousseff. Poleg direktorice podjetja Pepsi Indre Nooyi (4. mesto) se je med prvih pet najvplivnejših žensk na svetu uvrstila tudi poslovodkinja Facebooka Sheryl Sandberg. Michelle Obama je zdrsnila na osmo mesto.

Merklova je na lestvici že kraljevala štiri leta zapored, med letoma 2006 in 2009, tokrat pa si je najvišje mesto prislužila, ker je, tako Forbes, vodja edinega pravega globalnega gospodarstva v Evropi. Clintonovo so pohvalili zaradi spretnega spoprijemanja z revolucijami v arabskem svetu in razkritji WikiLeaksa, Rousseffova pa se je vpisala v zgodovino kot prva ženska na čelu največjega gospodarstva v Latinski Ameriki.

Najmlajša Lady Gaga, najstarejša Elizabeta II.
Forbsova lestvica najvplivnejših žensk odraža politični, gospodarski in družbeni vpliv žensk iz vseh družbenih in poklicnih skupin, zato so se poleg političark in podjetnic na lestvici znašle tudi številne osebnosti iz sveta zabave. Na 11. mesto se je – kot najmlajša – uvrstila popzvezdnica Lady Gaga, na 18. mestu je pevka Beyonce Knowles, na 29. igralka Angelina Jolie, na 60. pa supermanekenka Gisele Bündchen. Najstarejša ženska na seznamu je britanska kraljica Elizabeta II. pri 85 letih.

Vseh sto žensk na lestvici skupno upravlja okoli enaindvajset bilijonov evrov. V povprečju so stare 54 let, 32 med njimi jih je samskih, navaja Forbes.