Britanski vojaki so s slovesnostjo zaznamovali konec šestletne vojaške prisotnosti v Iraku. Foto: Reuters
Britanski vojaki so s slovesnostjo zaznamovali konec šestletne vojaške prisotnosti v Iraku. Foto: Reuters
Brown in Maliki sta govorila o nadaljevanju (gospodarskega) sodelovanja med Veliko Britanijo in Irakom. Foto: Reuters

Britanska vojaška operacija se je končala, ko je 20. oborožena brigada sodelovala pri slavnostnem spuščanju zastave skupaj z ameriško brigado. Ob tej priložnosti so se spomnili tudi v Iraku padlih 179 britanskih vojakov. Invazija na Irak je bila med Britanci zelo nepriljubljena in je sprožila enega najbolj množičnih protestov.

Brown pohvalil britanske vojake
V Londonu je po srečanju z iraškim premierjem Nurijem Al Malikijem britanski premier Gordon Brown razglasil, da se je v odnosih med državama začelo novo poglavje in pohvalil dosežke in žrtvovanja britanskih vojakov v Iraku. "Danes zaznamujemo končno poglavje v vojaški operaciji v Iraku," je izjavil Brown in dodal, da je preostalih 3.700 vojakov začelo zapuščati vojaško oporišče zunaj Basre na jugu Iraka. Večina vojakov bo Irak zapustila do konca maja, okoli 400 pa naj bi jih ostalo in pomagalo pri urjenju pomorskih častnikov in pri patruljiranju okoli naftnih ploščadi.

"Danes je Irak zgodba o uspehu"
Britanski premier, ki je podprl odločitev predhodnika Tonyja Blaira, da se pridruži invaziji, je branil britansko vojaško operacijo, češ da je Iračanom prinesla nove priložnosti. "Danes je Irak zgodba o uspehu. Veliko tega dolgujemo prizadevanjem britanskih vojakov. Naša naloga ni bila zmeraj lahka, številni so trdili, da nam ne bo uspelo," je povedal.

Irak vabi tuje investicije
"Da, v Iraku so ljudje, ki hočejo, da vladi ne uspe, a naše vojaške in varnostne sile so pripravljene in usposobljene, da se spopadejo z izzivom," je povedal iraški premier, ki se je v Londonu z nekaterimi ministri udeležil investicijske konference, na kateri je sodelovalo okoli 250 podjetij. Iraška vlada želi tuje vlagatelje prepričati, da je Irak zdaj varna država za sklepanje poslov. Prihod tujih podjetij in z njimi novih služb, bi verjetno podpiral prizadevanja po ohranitvi miru, je še dodal Maliki.

Brown je ob tem omenil, da bo Britanija sodelovala pri črpanju nafte v Perzijskem zalivu in pomagala ščititi pomembno iraško naftno industrijo.

T. V.