Hotel Tadž Mahal v Mumbaju, ena izmed mestnih znamenitosti, je bil med tarčami napada. Foto: EPA
Hotel Tadž Mahal v Mumbaju, ena izmed mestnih znamenitosti, je bil med tarčami napada. Foto: EPA
Manmohan Singh
Indijski premier je dejal, da so bile pomembne tarče izbrane zato, da se med ljudi vnese občutek strahu. Foto: EPA
Tuji talci zapuščajo Tadž Mahal. Oblasti ne vejo, koliko talcev skrajneži še zadržujejo v hotelu. Foto: Reuters
Ernest Petrič o dogajanju v Indiji
Indija pogosto tarča napadov
Krvava drama v Mumbaju

Krajevne oblasti poročajo, da je policija ubila še zadnje tri napadalce, ki so v Tadž Mahalu zadrževali talce, tako da naj bi bilo obleganje tega hotela končano, kar pa neodvisni viri niso potrdili.

Iz judovskega centra, v katerem so skrajneži zadrževali izraelskega rabina in njegovo družino, naj bi izpustili vseh sedem talcev, kar pa je izraelsko zunanje ministrstvo zanikalo.

Ruske obveščevalne službe so prepričane, da so krvave napade v Mubaju izvedli napadalci skupine Laškar-i-Taiba, ki je povezana z Al Kaido. Rusi naj bi imeli dokaze, da so se člani skupine urili na vadiščih Al Kaide na območju med Indijo in Pakistanom. Podobnega mnenja je tudi indijski premier Manmohan Singh, ki je odgovornost za napade v Mumbaju pripisal storilcem zunaj države. Sosede je opozoril, naj jim ne nudijo zaščite. Tiskovni predstavnik skupine Laškar-i-Taiba je vpletenost v napade zanikal.

V sredo zvečer so napadalci z avtomatskim orožjem in granatami usklajeno napadli na najmanj desetih krajih v indijski finančni prestolnici. Med njihovimi tarčami so bili glavna železniška postaja, bolnišnica, predvsem med tujci priljubljen lokal Leopold in dva razkošna hotela - Tadž Mahal in Trident Oberoi. Po zadnjih podatkih so napadi zahtevali 125 žrtev, medtem ko je ranjenih 327 ljudi. Med ubitimi tujci so avstralski, britanski, italijanski in japonski državljani.

Po podatkih MZZ-ja med žrtvami ali poškodovanimi ni slovenskih državljanov. Slovensko veleposlaništvo v indijskem glavnem mestu New Delhi je vzpostavilo stik s slovenskimi državljani, ki po njihovih podatkih živijo v Mumbaju, in vsi so potrdili, da so nepoškodovani. Veleposlaništvo je v stalnem stiku z indijskimi oblastmi in konzulati držav Evropske unije v Mumbaju, prav tako preverjajo sezname ranjenih, ki so bili prepeljani v bolnišnice, in po trenutno dostopnih informacijah med žrtvami ni slovenskih državljanov, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

MZZ odsvetuje vsa potovanja v Mumbai, ki niso nujna, slovenskim državljanom, ki so zdaj v Mumbaju, pa svetuje, da naj ne zapuščajo svojih bivalnih prostorov in naj redno spremljajo priporočila krajevnih oblasti.

Tujci tarča napadalcev
Napadalci so do finančnega in turističnega središča mesta prišli s čolni, po pripovedovanju prič pa so v napadenih hotelih iskali tujce z ameriškimi in britanskimi potnimi listi, druge naj bi izpustili. Policija je sporočila, da so bili ubiti štirje napadalci, devet jih je prijetih.

Potem, ko so pripadniki posebnih enot osvobodili nekaj talcev v hotelu Tadž Mahal, so se boji nadaljevali, saj je bilo v hotelskih sobah še neznano število gostov.

Talce še vedno zadržujejo tudi v hotelu Oberoi. Po nekaterih podatkih je talcev med 20 in 30, lastnik hotela pa je prepričan, da jih je okoli 200. Deset talcev so že izpustili. Policija je pazljiva pri izvajanju operacije, saj hoče zagotoviti, da med žrtvami ne bo nedolžnih ljudi. V zgornjih nadstropjih hotela je izbruhnil ogenj.

Islamski skrajneži prevzeli odgovornost
Odgovornost za napade je po elektronski pošti prevzela doslej neznana skupina Dekanski mudžahidi, vendar so strokovnjaki prepričani, da napadi niso njihovo delo. Eden izmed skrajnežev - po poročanju prič naj bi bili napadalci stari od 20 do 25 let -, ki je v hotelu Oberoi, je v klicu indijski televiziji povedal, da bodo talce osvobodili, ko bodo oblasti iz zaporov izpustile vse mudžahide.

Indijski premier Singh je v televizijskem nagovoru dejal, da so bili napadi dobro načrtovani ter da bodo oblasti sprejele vse potrebne ukrepe, da bodo našle odgovorne za napade ter da bi zaščitile svoje državljane. Ob tem je sosednje države opozoril, da Indija ne bo tolerirala sosed, ki militantom nudijo zatočišče. V preteklosti se je Indija pritoževala, da so napade na njenem ozemlju izvajale skupine, ki imajo svoje baze v Pakistanu. Odnosi med sosedama so se sicer v zadnjih letih izboljšali, pakistanski voditelji pa so zadnji napad ostro obsodili.

MZZ obsodil napade
Obsodbam krvavih napadov se je pridružila tudi Slovenija. MZZ je izrekel solidarnost in podporo indijskim oblastem v boju s terorizmom in izrazil sožalje družinam žrtev, ranjenim pa zaželel čim hitrejše okrevanje.

V zadnjih letih je Indijo pretreslo več bombnih napadov in za večino od njih so oblasti okrivile islamske skrajneže, ki naj bi imeli tudi podporo pakistanskih obveščevalnih služb. Vseeno policija domneva, da odgovornost za nekatere napade nosijo tudi hindujski skrajneži.

G. V./T. V.

Ernest Petrič o dogajanju v Indiji
Indija pogosto tarča napadov
Krvava drama v Mumbaju