Mejni prehod Rafa je znova odprl svoja vrata. Foto: EPA
Mejni prehod Rafa je znova odprl svoja vrata. Foto: EPA

Egipt je za osebni promet odprl mejni prehod Rafa, edini mejni prehod med Gazo in Egiptom, ki ga ne nadzira Izrael. Kljub odprtju mejnega prehod pa večjega navala Palestincev ni bilo, kar gre verjetno pripisati temu, da mora vsak pred potjo v Egipt pridobiti dovoljenje palestinskega gibanja Hamas, ki nadzoruje območje Gaze. Prav tako morajo vsi Palestinci, stari od 18 do 40 let, zaradi varnostnih razlogov zaprositi tudi za posebno dovoljenje egiptovskih oblasti.

Meje z Gazo sta tako Izrael kot tudi Egipt zaprla, potem ko je junija leta 2007 Hamas iz Gaze po srditih spopadih pregnal rivalsko gibanje Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in prevzel nadzor nad območjem. Po štirih letih nesodelovanja sta Hamas in Fatah v začetku maja podpisala spravni dogovor, ki predvideva oblikovanje skupne vlade narodne enotnosti, v kateri naj bi sedeli neodvisni strokovnjaki.

Odprtje po spremembah v Egiptu
Odprtju mejnega prehoda v Rafi je odločno nasprotoval Izrael, saj je prav meja z Egiptom glavna pot za tihotapljenje orožja v Gazo. Egipt je skušal zaskrbljeni Izrael pomiriti z zagotovilom, da bodo temeljito pregledali vsakega, ki bo prestopil mejo.

Za odprtje mejnega prehoda se verjetno ne bi odločili brez demokratičnih sprememb v Egiptu pred tremi meseci, ko je po ljudski vstaji z oblasti sestopil dolgoletni predsednik Hosni Mubarak. Nove egiptovske oblasti si tudi na ta način želijo pridobiti naklonjenost egiptovskega ljudstva, ki sočustvuje s Palestinci.

Ban opozarja sredozemske države
Leto dni po tragičnem izraelskem napadu na pomorski humanitarni konvoj turških aktivistov, ko so izraelski komandosi ubili devet aktivistov, je generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun pozval vse države, naj preprečijo propalestinskim aktivistom, da bi proti Gazi pošiljali nove ladje s humanitarno pomočjo za 1,6 milijona Palestincev, kolikor jih živi v enklavi.

V pismu sredozemskim državam je Ban dejal, da mora vsa pomoč za Gazo čez zakonite mejne prehode, kar je v zadnjih letih pomenilo, da mora iti čez Izrael, ki pa je še do lani prepovedoval uvoz številnih dobrin, a je po napadu na humanitarno ladjo omilil svojo blokado.