Protest je v grški prestolnici prerasel v nasilje. Foto: EPA
Protest je v grški prestolnici prerasel v nasilje. Foto: EPA

V Atenah je policija kmete, ki so prišli iz celotne države, razgnala s solzivcem, poroča Reuters. "Kmetje so skušali odriniti policiste pred vhodom v stavbo ministrstva. Da bi jih zaustavili, so policisti uporabili solzivec," je dejal predstavnik policije. Okoli 800 kmetov z največjega otoka Kreta, ki so prav tako metali kamenje in razbijali okna, je pred ministrstvom vzklikalo, da se ne bodo predali, pozneje pa so se spopadli s policisti. V policiste so metali zelenjavo in po njih udarjali s pastirskimi palicami.

Popoldne bodo kmetje s traktorji protestirali tudi pred grškim parlamentom, zaradi česar je policija zaprla enajst najpomembnejših cest, ki vodijo v središče Aten. V mesto bodo spuščali zgolj kmete v avtobusih, vlakih in avtomobilih. Tiste s traktorji pa bodo zaustavljali. Kmetje so na najmanj 130 mestih s traktorji že zablokirali pomembnejše ceste po celotni Grčiji. Skozi zapore spuščajo samo nujne primere, medtem ko morajo preostali vozniki delati velike obvoze. Sicer že tri tedne blokirajo avtoceste po vsej Grčiji.

Grški premier Aleksis Cipras želi z načrtovano pokojninsko reformo zmanjšati najvišje pokojnine s trenutnih 2.700 evrov mesečno na 2.300 evrov. Prav tako želi uvesti nove minimalne zajamčene pokojnine v vrednosti 384 evrov ter povečati prispevke za socialno varnost tako delodajalcev kot delavcev. Grčija mora pri državnih izdatkih za pokojnine skladno z dogovorom z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom privarčevati 1,8 milijarde evrov.