Izraelski vojaki so opozarjali, da bodo vsakogar, ki bo skušal prečkati mejo, ubili. Foto: Reuters
Izraelski vojaki so opozarjali, da bodo vsakogar, ki bo skušal prečkati mejo, ubili. Foto: Reuters
Izrael
Vroče je bilo tudi na mejnem prehodu v Ramali. Foto: Reuters

Ob 44. obletnici arabskega poraza v šestdnevni vojni leta 1967, ko je Izrael zasedel Golansko planoto in Vzhodni Jeruzalem, je nasilje izbruhnilo tudi v bližini Ramale. Protestniki so na vojake metali kamenje in zažigali gume, izraelska vojska pa jih je razgnala s solzivcem in streli z gumijastimi naboji, pri čemer naj bi bilo ranjenih najmanj 20 ljudi.

Izrael je obljubil, da bo preprečil ponovitev krvavih protestov iz preteklega meseca, ko je izraelska vojska začela streljati na palestinske protestnike - bilo naj bi jih več tisoč -, ki jim je iz Sirije uspelo priti do Golanske planote.

"Žal ekstremistične skupine okoli nas poskušajo prečkati meje in ogrožati naše skupnosti in naše državljane. Tega jim ne bomo dovolili," je v nagovoru kabinetu izraelski premier Benjamin Netanjahu poudaril, da ne bodo dopustili, da ekstremistične skupine okoli njih prečkajo meje in ogrožajo izraelske državljane.

Vojaki streljali v noge
Kljub opozorilom je več sto demonstrantov prečkalo sirski del meje in zakorakalo proti jarku, ki ga je izraelska vojska izkopala po nemirih prejšnji mesec in ga zavarovala z dvojno ograjo iz bodeče žice. Protestniki s palestinskimi zastavami so metali kamenje in smeti. Izraelski vojaki so jih prek megafonov opozorili, da s približevanjem ograji ogrožajo svoje življenje, nato so začeli opozorilno streljati v zrak, pri čemer so se številni demonstranti v paniki razbežali, drugi pa so nadaljevali pot proti ograji. Ko so jo dosegli, naj bi vojaki začeli streljati v njihove noge.

Sirska državna televizija je poročala, da je umrlo 18 ljudi, 200 pa je bilo ranjenih. Predstavnik izraelske vojske je za Jerusalem Post povedal, da vedo za 12 poškodb. "To je poskus sirskega režima, da bi pozornost sveta odvrnil od prelivanja krvi v Siriji, ki poteka v zadnjih tednih," je dejala neka druga predstavnica izraelske vojske.

Sirske sile nadaljujejo krvavo zatrtje protestov
V Siriji naj bi medtem tamkajšnje varnostne sile v mestu Jisr Al Šugour na severozahodu države po besedah prebivalcev v zadnjih dveh dneh med demonstracijami za odhod predsednika Bašarja Al Asada ubile najmanj 35 civilistov. Od začetka protestov proti vladajočemu režimu je v Siriji umrlo že na stotine ljudi, napetosti pa se nadaljujejo.