Foto: EPA
Foto: EPA

Noč pred katedralo svetega Marka je preživelo več kot 100.000 vernikov, več tisoč pa se jih je poskušalo zriniti v notranjost katedrale, kjer so se v odprti krsti poslovili od papeža Šenude III., ki je umrl v soboto, še preden so ga premestili na obredni prestol.

Mašo v katedrali je daroval škof Pačomius, ki bo tudi prevzel papeške dolžnosti za dva meseca, dokler ne bo izbran nov vrhovni poglavar Koptske pravoslavne cerkve. Vodja vrhovnega sveta egiptovskih oboroženih sil Husein Tantavi je izdal odlok, s katerim je vsem vernikom, ki so zaposleni v javni upravi, odobril tri proste dni za žalovanje.

Zadnje slovo naj bi bilo v torek
Tako se bodo lahko udeležili pogreba, ki naj bi bil v torek. Šenudo III., ki je bil za aleksandrijskega papeža in patriarha Koptske pravoslavne cerkve izvoljen leta 1971, bodo v skladu z njegovimi željami pokopali v samostanu na severu Egipta.

Sožalje v Egipt prihajajo z vseh koncev sveta
Med drugim sta se Šenudi III. poklonila papež Rimskokatoliške cerkve Benedikt XVI., ki bo v njegov spomin daroval mašo, in ameriški predsednik Barack Obama, ki je Šenudo III. označil kot ''odvetnika za strpnost pri vodenju verskega dialoga''. Že v soboto je sožalje izrazil tudi veliki imam mošeje Al Azar Ahmed Al Tajeb.

Koptska pravoslavna cerkev je ena izmed najstarejših cerkva na svetu in ima približno deset milijonov pripadnikov. Med 80-milijonskim egiptovskim prebivalstvom Kopti predstavljajo deset odstotkov prebivalstva.