Na Tajskem so potekali protesti za povračilo odškodnine ženskam, ki so bile med drugo svetovno vojno prisiljene v nudenje spolnih odnosov z japonskimi vojaki. Foto: EPA
Na Tajskem so potekali protesti za povračilo odškodnine ženskam, ki so bile med drugo svetovno vojno prisiljene v nudenje spolnih odnosov z japonskimi vojaki. Foto: EPA
67. obletnici japonske kapitulacije v drugi svetovni vojni.
Foto: EPA

Na 67. obletnici osvoboditve izpod japonske vladavine je južnokorejski predsednik dejal, da je sicer Japonska prijateljica Južne Koreje, s katero delita skupne vrednote, ''a spoji, vpeti v zgodovino korejsko-japonskih odnosov, ovirajo skupen pohod k boljšemu jutri".

Zgodovinarji ocenjujejo, da je bilo okoli 200.000 žensk iz Južne Koreje, Kitajske in drugih zasedenih držav prisiljenih nuditi spolne usluge japonskim vojakom. Med njimi jih v Južni Koreji živi še okoli 60, stare pa so več kot 80 let. Li Mjung Bak je Japonsko pozval k poplačilu škode žrtvam, Japonska po drugi strani trdi, da je bilo to vprašanje rešeno s sporazumom o vzpostavitvi diplomatskih odnosov med državama leta 1965.

Li je dejal, da se bo moral japonski cesar Akihito opravičiti za pretekla grozodejstva, če bo želel obiskati Južno Korejo, zaradi česar je vodja japonske diplomacije že vložil uradni protest.
"Japonska se ni pokesala za vojne zločine"
V Južni Koreji zaznamujejo obletnico poraza Japonske v drugi svetovni vojni leta 1945, ki je končal 35-letno japonsko vladavino nad Korejskim polotokom. Japonska ministra sta že sprožila miniškandal, ko sta obiskala sporno šintoistično svetišče Jasukuni, kjer so pokopane japonske žrtve vojn, med drugim tudi obsojeni vojni zločinci.

Obiski Jasukunija običajno sprožijo ostre odzive na Kitajskem in Korejskem polotoku, kjer številni Japonski očitajo, da se ni pokesala za brutalne zločine, ki jih je zgrešila med okupacijo večjega dela vzhodne Azije v prvi polovici 20. stoletja.

Kitajsko zunanje ministrstvo je v odzivu sporočilo, da bi morala Japonska ''priznati in govoriti o zgodovini cesarske agresije na pravi način, ali lahko spoštuje čustva žrtev v azijskih državah, vključno s Kitajsko", ter ''držati besedo, da se bo ukvarjala in razmišljala o svoji nasilni zgodovini in sprejela konkretne ukrepe za zaščito kitajsko-japonskih odnosov".

"Obiska Jasukunija je bil zasebne narave"
To sta bila prva obiska svetišča na ministrski ravni na občutljivo obletnico, odkar je oblast leta 2009 prevzela levosredinska Demokratska stranka. Vsi trije premierji, ki so od takrat vodili vlado, so svoje ministre pozvali, da svetišča na obiščejo. Macubara je dejal, da je svetišče obiskal zasebno in da je bil obisk namenjen "spominu na prednike, ki so postavili temelje za blaginjo".

Džin Macubara, pristojen za vprašanje Japoncev, ki jih je ugrabila Severna Koreja, in minister za kopno Juičiro Hata sta ločeno obiskala svetišče, ki je posvečeno 2,5 milijona vojnim žrtvam, med njimi tudi 14 obsojenim vojnim zločincem iz druge svetovne vojne.