Svetišče Eravan je ena izmed glavnih turističnih zanimivosti tajske prestolnice. Foto: Reuters
Svetišče Eravan je ena izmed glavnih turističnih zanimivosti tajske prestolnice. Foto: Reuters

Tajska policija je sporočila, da je šlo za bombni napad pri hindujskem svetišču v središču tajske prestolnice.

Po eksploziji, ki je odjeknila v času večerne prometne konice, je na prizorišču napada nastal kaos. Na kraju eksplozije je velik krater in raztreseni deli teles.

"Lahko potrdim, da je šlo za bombo, a še preverjamo, za kakšno," je sporočil tiskovni predstavnik tajske policije, general Pravut Thavornsiri.

Po zadnjih podatkih je umrlo 19 ljudi, medtem ko je bilo 120 ranjenih, od tega večina kitajskih in tajvanskih turistov. Med mrtvimi sta dva Kitajca in en Filipinec.

Mediji so najprej poročali, da so policisti našli še eno bombo in jo dezaktivirali, vendar je policija pozneje sporočila, da niso našli nobenega eksplozivnega sredstva.

Napad na gospodarstvo in turizem
Tajski obrambni minister Pravit Vongsuvan je prepričan, da je bil napad poskus udarca gospodarstvu in turizmu, saj je eksplozija odjeknila "v srcu turističnega okrožja". V bližini Eravana je več razkošnih hotelov in nakupovalnih središč.

Odgovornosti za bombni napad ni prevzel še nihče, a Tajska v zadnjih letih preživlja nemirne čase, čeprav so napadi v prestolnici Bangkok zelo redki.

Poleg protivladnih protestov in političnih nemirov, ki so maja lani privedli do prevzema oblasti od vojske, so na jugu pretežno budistične države priča tudi nasilju muslimanskih upornikov, katerih nasilje pa je omejeno na južna območja.