Medvedjev in Putin v javnosti vedno delujeta sproščeno in prijateljsko, a v ozadju naj bi se vseeno razhajala. Foto: EPA
Medvedjev in Putin v javnosti vedno delujeta sproščeno in prijateljsko, a v ozadju naj bi se vseeno razhajala. Foto: EPA
Putin in Medbedjev
Medvedjev naj bi le ohranjal predsedniški položaj za Putina, ko bo ta lahko znova kandidiral, na kar napeljuje tudi ta karikatura ruske opozicije. Foto: EPA

Ruski predsednik Medvedjev v pogovoru za londonski Financial Times ni razjasnil nejasnosti glede ugibanj o njegovi kandidaturi na predsedniških volitvah prihodnje leto, vendar je dejal, da si želi nov mandat na čelu države. A ne za vsako ceno, saj je zavrnil možnost, da bi se na volitvah pomeril proti svojemu predhodniku in trenutnemu premierju Putinu.

"Povem vam eno stvar: verjamem, da si vsak voditelj, ki zaseda položaj predsednika, mora želeti kandidirati," je dejal, a dodal, da je povsem drugo vprašanje, ali "bo sprejel to odločitev ali ne", saj je po njegovih besedah "ta odločitev nekako ločena od njegovih želja".

Pojasnil je, da s premierjem večinoma predstavljata isto politično silo, zato si le težko predstavlja kandidiranje proti Putinu, ki ga je označil za kolega in starega prijatelja.

"V tem smislu bi tekmovanje med nama lahko škodovalo tistim nalogam in ciljem, za katere sva si v zadnjih letih prizadevala," je menil Medvedjev in dodal, da to ne bi bil "najboljši scenarij za Rusijo v tej konkretni situaciji".

"Volivci bi imeli pravo izbiro"
A povsem drugače menijo v dveh največjih ruskih opozicijskih strankah. Komunisti in liberalni demokrati so namreč prepričani, da bi bilo za rusko družbo dobro, če bi se Medvedjev in Putin spopadla na predsedniških volitvah, saj bi to prineslo nekaj konkurence v političnemu procesu v Rusiji, poroča RIA Novosti.

Prvi namestnik predsednika ruske komunistične stranke Ivan Melnikov je prepričan, da predsedniške volitve niso samo odločanje o programu, ampak tudi o osebnostih. Po drugi strani bi bila za javnost najbolj razumljiva kandidtaura obeh, saj bi bilo drugače očitno, da se bo pomemben del volitev odigral v ozadju med elitami.

Vodja liberalnih demokratov Igor Lebedev je dejal, da bi bilo zanj kot državljana in volivca najbolj zanimivo, če bi se pomerila oba, saj bi to za volivca pomenilo, da ima pravo izbiro. V nasprotnem primeru je po njegovem mnenju izid jasen - zmagal bo tisti od njiju, ki bo pač kandidiral.

Za politično konkurenco v primeru zmage
Medvedjev je v pogovoru še povedal, da bi v primeru zmage na volitvah uvedel bolj konkurenčen političen sistem, ki je ključen za uresničitev njegove vizije bolj modernega gospodarstva. Sam namreč ocenjuje, da v odsotnosti politične konkurence začenjajo izginjati temelji tržne ekonomije.

Nakazal je tudi, da bi lahko znova uvedli volitve guvernerjev 89 ruskih regij, ki jih je v okviru centralizacije države odpravil Putin.

Do zdaj se ne Medvdejev ne Putin nista izrekla o tem, ali bosta kandidirala na predsedniških volitvah čez devet mesecev. Putin se je moral v skladu z rusko ustavo po dveh zaporednih mandatih leta 2008 odreči predsedniškemu mandatu, ki ga je nato zasedel njegov izbranec Medvedjev.

Medvedjev in Putin se pogosto skupaj pojavljata v javnosti. V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj teh prizorov.