Dmitrij Medvedjev je na forumu podpisal dogovor s Francijo o nakupu dveh ladij nosilk helikopterjev razreda mistral v vrednosti 1,2 milijarde evrov. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev je na forumu podpisal dogovor s Francijo o nakupu dveh ladij nosilk helikopterjev razreda mistral v vrednosti 1,2 milijarde evrov. Foto: EPA

Medvedjev naj bi uradno odločitev o predsedniški kandidaturi sporočil jeseni, ko bo dokončno jasno, kdo od dvojca Putin-Medvedjev bo kandidiral, saj sta ruski premier in predsednik večkrat poudarila, da ne bosta tekmovala drug proti drugemu.

Posredna kritika Putinove politike
Na gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu je Medvedjev pred največjimi domačimi in tujimi investitorji poudaril, da Rusiji grozi stagnacija, če se ji ne bo uspelo modernizirati in priključiti razvitim zahodnim državam. Ob redki, a zato toliko bolj pomenljivi kritiki Putina, je Medvedjev poudaril, da se mora največja država na svetu na vsak način izogniti novi vladavini enega človeka.

V drznem in udarnem govoru, ki je močno spominjal na volilno sporočilo za kampanjo leta 2012, je Medvedjev napovedal, da bo s 1. avgustom pospešil privatizacijo državnih podjetij. Vnovič je ponovil, da se morajo Rusi otresti odvisnosti od visokih cen nafte in plina, ki so sicer poskrbele za stabilnost in napredek v zadnjem desetletju, ko sta Rusiji vladala Putin in Medvedjev.

Izčrpana vloga države pri razvoju gospodarstva
"Zloglasna stabilnost lahko v sebi skriva tudi prihajajoče obdobje stagnacije," je posvaril Medvedjev, ki je nadaljeval: "Da, naredili smo velik korak pri napredku, kar je bilo povezano z večjo vlogo države v gospodarstvu. Pomembno je bilo, da se razmere po kaosu 90. let in zlomu 1998 stabilizirajo. Toda zdaj se je potencial te poti izčrpal ..."

Ruski predsednik se je izrekel tudi za vstop Rusije v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) še v tem letu. "Mislim, da je mogoče delo končati že letos, če se seveda ne bodo spet začele politične igrice," je izjavil in s tem namignil na stalno prelaganje sprejema te države v trgovinsko organizacijo.

Ladja mistral lahko nosi do 16 helikopterjev, štiri izkrcevalna plovila, 13 tankov, okoli 100 drugih vozil in okoli 450 vojakov. Lahko predstavlja tudi poveljniški center ali pa mobilno bolnišnico,

Visoki gostje za boljšo prihodnost
Med glavnimi temami tokratnega mednarodnega gospodarskega foruma, ki se je začel v četrtek, bosta zagotavljanje svetovne gospodarske rasti in tehnološki razvoj. Pričakovati je številne visoke goste, med njimi kitajskega predsednika Hu Džintaa, španskega premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera, finsko predsednico Tarjo Halonen in kazahstanskega predsednika Nursultana Nazarbajeva. Udeležuje se ga tudi slovenska ministrica za gospodarstvo Darja Radić.