Pred rudnikom se zbirajo reševalci, ki bodo skušali vzpostaviti stik z ujetimi rudarji. Foto: Reuters
Pred rudnikom se zbirajo reševalci, ki bodo skušali vzpostaviti stik z ujetimi rudarji. Foto: Reuters
Rudnik
Iz rudnika se kadi, zaradi kopičenja plina pa reševalne ekipe ne morejo začeti z akcijo reševanja ujetih rudarjev. Foto: Reuters

Eksplozija je odjeknila v rudniku premoga Pike River, ki je približno 50 kilometrov oddaljen od kraja Greymouth na zahodni obali Južnega otoka. Kaj je povzročilo eksplozijo, ni znano, tiskovni predstavnik premogovnika pa je zatrdil, da skušajo odgovorni ugotoviti, kaj se je pravzaprav zgodilo. "Vsi odgovorni v rudniku se trudijo ugotoviti, kaj je povzročilo nesrečo, saj bomo šele takrat lahko stopili pred javnost in pojasnili, kaj se je zgodilo," je povedal za agencijo AFP.

Policija je medtem poročala, da naj bi v rudniku tik pred eksplozijo prišlo do prekinitve oskrbe z elektriko, kar je povzročilo težave s prezračevanjem, tako da bi se lahko v rudniških rovih začel kopičiti plin. Prav zaradi kopičenja plina reševalci še vedno ne morejo vstopiti v rudnik.

Župan: Še vedno upamo na najboljše
"Policija je poročilo o močni eksploziji v rudniku prejela ob 16.30 po krajevnem času (okoli 4.30 zjutraj po srednjeevropskem času)," je za radio Nove Zelandije povedal župan Greymoutha Tony Kokshoorn in dodal, da so na kraj nesreče takoj prihiteli policija, reševalna vozila in helikopterji. Reševalne službe se z nesrečo resno ukvarjajo. "Še vedno upamo, da bo vse v redu, a ne kaže dobro," je še povedal Kokshoorn.

"Še vedno ne vemo, na kakšni globini je odjeknila eksplozija, a bila je zelo močna. Z nekaj sreče se bo vse rešilo brez posledic, vendar še vedno pogrešamo pod 25 do 30 rudarjev," je še dodal župan. Pomoč pri reševanju je ponudila tudi novozelandska vlada.

S pogrešanimi rudarji nimajo stika
Oblasti pogrešajo 30 rudarjev, s katerimi reševalci po nesreči še vedno niso vzpostavili stika, saj so, kot vse kaže, ostali zasuti pod zemljo. Dva rudarja, ki sta bila ob eksploziji na drugem koncu rudnika, sta se že rešila in se pogovarjata z odgovornimi, ki bi jim lahko pomagali odkriti vzrok eksplozije.

Navedbe o številu rudarjev, ki so ujeti pod zemljo, se nekoliko razlikujejo. Župan Kokshoorn trdi, da naj bi jih bilo 30, direktor rudnika Pike River Peter Whittall pravi, da jih pogrešajo 27, policija pa poroča celo o 36 pogrešanih.

Upanje veliko zaradi čilske zgodbe
Pred rudnikom so se že začele zbirati družine rudarjev, ki so ujeti pod zemljo. Reševalna akcija naj bi po navedbah župana in odgovornih v rudniku trajala več dni, upanje pa jim daje predvsem srečna zgodba čilskih rudarjev, ki so pod zemljo preživeli več kot dva meseca.

Premogovnik Pike River je začel delovati leta 2008, do nahajališča premoga pa vodi 2,4 kilometre dolg dostopni rov, ki teče pod pogorjem Paparoa in so ga gradili kar deset let. V rudniku Strongman na drugi strani pogorja se je leta 1968 zgodila nesreča, v kateri je umrlo 19 rudarjev.