V središču Zagreba so se zbrali tisoči vojnih veteranov, hkrati pa tudi
V središču Zagreba so se zbrali tisoči vojnih veteranov, hkrati pa tudi "facebook" protestniki. Oboje so pričakale močno okrepljene policijske enote, ki so že tretjič v tednu dni povsem blokirale Gornji grad. Foto: EPA
Protestnica s sliko svojega padlega sina
Velika večina protestnikov je na Trgu bana Jelačića mirno protestiralo proti vladi Jadranke Kosor, ki se je le medlo odzvala na aretacijo Tihomirja Purde. Foto: EPA
Ivo Josipović
Na Iva Josipovića in Jadranko Kosor se je vsul plaz očitkov, da sta pobegnila iz Zagreba v Split. Premierka je na obisku splitske ladjedelnice, predsednik pa se udeležuje mednarodne prireditve Oljka 2011. Foto: EPA
Mirno na »Jelačiću«, kaos v Rudićevi

Protest, ki se ga je po poročanju HRT-ja udeležilo 15 tisoč ljudi, pretežno vojnih veteranov domovinske vojne, se je začel s petjem domoljubnih pesmi in minuto tišine za umrle med vojno na Hrvaškem.

Purda - branilec Vukovarja, ki je prestal ujetništvo
Vojni veterani so nezadovoljni z odnosom vlade do primera vukovarskega vojnega veterana Tihomirja Purde, ki mu grozi, da ga bodo oblasti BiH-a izročile Srbiji. Beograd Purdo obtožuje vojnih zločinov v Vukovarju novembra 1991. Takrat je bilo v Borovem naselju pri Vukovarju ubitih nekaj pripadnikov takratnega JLA-ja. Purda je po prijetju v BiH-u na meji s Hrvaško 5. januarja letos na sodišču dejal, da je zločin v Vukovarju novembra 1991 priznal, ker ni mogel več prenesti trpinčenja v ujetništvu. Ko so srbske vojaške sile okupirale Vukovar, so namreč Purdo kot ujetnika poslali v taborišča Stajićevo in Sremska Mitrovica. Tudi njegov odvetnik meni, da je Purda na zaslišanju v poslopju državnega tožilstva BiH-a "absolutno dokazal svojo nedolžnost za omenjeni dogodek".

Protestom so se zaradi nezadovoljstva z razmerami v državi pridružili tudi ribiči in kmetje. Policija je udeležence protesta pozvala k dostojanstvenemu vedenju. Organizatorji so sicer napovedovali kar 50 tisoč ljudi iz vse države. Zbrane je nagovorilo osem govornikov iz organizacij vojnih veteranov, sporni pevec Marko Perković - Thompson pa je odpel dve pesmi.

"Če smo državo znali braniti, jo moramo tudi ohraniti"
Prvi je množico nagovoril predstavnik organizatorja, Zadruge hrvaških veteranov '1990-1996', Mario Slaviček z besedami, da se niso bojevali, da bi jih danes "preganjali kot zveri". "Danes smo sem prišli, da bi povzdignili glas proti pregonu veteranov in kriminalizaciji vojne za domovino. Nikogar se ne bojimo, niti Evrope niti sveta."

"Država ni taka, za kakršno smo se borili, in čas je, da rečemo 'dovolj', da se organiziramo. Če smo jo znali braniti, jo moramo znati tudi ohraniti. Ne smemo dovoliti, da nas politiki delijo," je navdušeni množici dejal Thompson.

"Facebook" protestniki znova proti vladi
Skupine, ki jih je v preteklih dneh na protivladnih protestih prek spletnega omrežja Facebook povezal Ivan Pernar, so sporočile, da podpirajo zahteve vojnih veteranov, a so se raje znova odpravile na Markov trg, kjer je sedež vlade in sabora. Hrvaška ima sicer od leta 2005 sporni zakon, ki prepoveduje demonstracije in protestne shode pred stavbo vlade in banskimi dvori, kjer domuje predsednik države.

Spopad vodili nogometni huligani
Manjša skupina okoli 400 protestnikov, med katerimi je prevladovala mladina in pripadniki navijaške skupine Bad Blue Boys, se je tako iz središča mesta odpravila proti Gornjemu gradu. BBB so ultras skupina, ki podpira nogometni klub Dinamo, slovi pa po svojih nasilnih izpadih in izgredih. V Radićevi ulici je na policijski barikadi prišlo do spopada s policijo, ki je na metanje različnih predmetov (granitne kocke, baklje, petarde) odgovorila s solzivcem, čemur je sledil napad s pendreki.

Policija je medijem sporočila, da je med in protesti pridržala 58 ljudi. Zdravniško pomoč je poiskalo 12 civilistov, pri čemer je šlo za lažje poškodbe zaradi udarcev in zadetkov granitnih kock. Na strani policije je bilo ranjenih 21 policistov, ki so bili sicer protiizgredniško opremljeni. Med spopadi je bil ranjen snemalec Nove TV in novinarja HRT-ja.

Veteranski "živi zid" pred policijo
Po poročanju hrvaških medijev so protestniki po odgovoru policije po Radićevi ulici zbežali nazaj na Trg bana Jelačića, kjer so veterani vzpostavili "živi zid" med njimi in policijo. Veteranski shod se je končal ob 15.00, pri čemer so prireditelji pozvali prisotne k mirnemu razhodu in ohranitvi dostojanstva.

Dobrih tisoč veteranov se je na protestnem zboru zbralo tudi v Šibeniku, v Osijeku pa se je zbrala skupina tisoč "facebook" protestnikov. Medtem je glavna tarča protestov, premierka Jadranka Kosor, na obisku v Splitu, kjer ni želela komentirati zagrebških protestov. Prav tako v Splitu je tudi predsednik Hrvaške Ivo Josipović, ki je zanikal, da bi pobegnil iz glavnega mesta in se pri tem izgovoril na prej predvideni program.


Mirno na »Jelačiću«, kaos v Rudićevi