Na protestih je bilo videti tudi protiizraelske slogane. Foto: EPA
Na protestih je bilo videti tudi protiizraelske slogane. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad
Iranski predsednik je svoje privržence obvestil, da jim je uspelo obogatiti 20-odstotni uran. Foto: EPA

Spopadi so se zgodili v Teheranu in še najmanj treh iranskih mestih, kjer so prijeli nekaj deset protestnikov. V spopadih so bili ubiti trije ljudje, med njimi dva v prestolnici in eden v Širazu. Ker jih tujim medijem ni dovoljeno spremljati, je poročila o spopadih in žrtvah nemogoče preveriti.

Slovesnosti ob obletnici ustanovitve islamske republike so potekale povsod po državi, osrednja pa se je odvijala na glavnem trgu v Teheranu, ki se je je udeležilo več deset tisoč ljudi. Množico je nagovoril iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ki je dejal, da iranski sovražniki izrabljajo vprašanje jedrskega orožja in človekovih pravic, da bi prevladali v regiji.

Iranski predsednik je ob tem povedal, da je Iran postal "jedrska država" in da jim je v Natanzu uspelo pridobiti prvo količino 20-odstotno obogatenega urana.

"Prvi paket 20-odstotnega obogatenega urana je bil proizveden in predan znanstvenikom," je povedal Ahmadinedžad in dodal, da bodo bogatenje urana nadaljevali, a da ne izdelujejo jedrske bombe. "Ko pravimo, da ne izdelujemo jedrske bombe, to tudi mislimo in ne verjamemo v izdelavo bombe," je poudaril predsednik.

Policija se je pripravila
11. februar je najpomembnejši dan na iranskem političnem koledarju, zato je oblast zabičala, da ob obletnici ne dopuščajo nikakršnih izgredov, in napovedala, da bo kaznovala vse proteste in spopade. Tudi policija se je dobro pripravila na morebitne incidente in je skrbno spremljala dejavnosti opozicijskih gibanj, že v sredo pa so aretirali več opozicijskih aktivistov, ki so se pripravljali na protivladne proteste.

"Strah pred svojimi ljudmi"
Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da v Iranu vlada skoraj popolna medijska blokada, kar po mnenju Američanov kaže, da se iranske oblasti bojijo lastnega ljudstva. Tiskovni predstavnik ministrstva P. J. Crowley je dejal, da je videl poročila o motnjah telefonskem omrežju, pri pošiljanju tekstovnih sporočil, pri spremljanju televizijskih programov in pri dostopanju do svetovnega spleta.

Spomin na konec monarhije
Danes praznuje Iran 31. obletnico islamske revolucije, spomin na dan, ko se je iranska vojska razglasila za nevtralno, tedanji ajatola Homeini pa je razglasil zmago revolucije nad režimom prozahodnega šaha. S tem je tudi končala 2.500-letno perzijsko-iransko monarhija in ustoličila Islamsko republiko Iran, v kateri sta vera in politika neločljivo povezani.

Več o iranski islamski revoluciji si lahko preberete tukaj.