Procesija. Foto: Reuters
Procesija. Foto: Reuters

V mislih smo z Njegovo svetostjo. Čeprav je bil na obisku v Ljubljani dvakrat, je bila njegova zadnja cerkev, ki jo je posvetil, ravno v Ljubljani

Paroh Peran Bošković.
Patriarh Pavle
Patriarha Pavla so prepeljali iz sv. Save v Rakovico. Foto: EPA
Pogreb patriarha
Molitev paroha Boškovića

Pogrebna slovesnost se je začela ob 9.30, ko so iz saborne cerkve v Beogradu posmrtne ostanke patriarha Pavla v odprti krsti prepeljali do največje srbske pravoslavne cerkve hrama sv. Save, kjer je potekala pogrebna maša. Po maši je sprevod krenil do samostana Rakovica, okoli deset kilometrov od središča Beograda, kjer ga bodo pokopali na tamkajšnjem pokopališču, kot je bila tudi njegova želja.


"Svet joka, le on se veseli"
Na žalni slovesnosti se je po mnenju policije zbralo okoli 600.000 ljudi iz vse Srbije in tudi iz tujine. Srbski državni vrh predstavljata predsednik Boris Tadić in premier Mirko Cvetković. Pogreba se udeležujejo najvišji predstavniki Pravoslavne cerkve, med njimi carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. in črnogorski metropolit Amfilohije.

Metropolit Amfilohije je dejal, da je "sveti starec" patriarh Pavle prebudil skrito dobroto, človekoljubje, ljubezen do Boga in bratsko ljubezen v ljudeh, ki so ga v teh dneh prepoznali kot svojega najdražjega. "Ko se človek rodi se ves svet veseli in samo joče, vendar je treba živeti tako, da ko on leže k večnemu počitku, ves svet joka in se samo on veseli," je dejal metropolit.

Vatikan zastopa vatikanski državni tajnik, kardinal Angelo Sodano, v vatikanski delegaciji pa je med drugim tudi slovenski jezuit in sodelavec Papeškega sveta za edinost kristjanov Milan Žust. V imenu Slovenske škofovske konference se pogreba udeležujejo mariborski nadškof Franc Kramberger, Janez Lesnika in Anton Rojc, v imenu slovenske vlade pa minister Boštjan Žekš.

Iskanje naslednika
Srbska pravoslavna cerkev mora v treh mesecih izbrati novega patriarha in v medijih že krožijo imena kandidatov. Pogoje za najvišji položaj v Cerkvi naj bi izpolnjevalo več kot 30 škofov, med katerimi se za najresnejša kandidata omenjata dosedanji namestnik patriarha Pavleta, črnogorski metropolit Amfilohije, in škof Bačke Irenej.

V Sloveniji je paroh Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani Peran Bošković v Ljubljani vodil molitev za pokojnega. Posnetek molitve si lahko ogledate na desni strani, v spodnji galeriji pa fotografije.

Patriarh Pavle je umrl v nedeljo v 96. letu starosti v beograjski vojaški bolnišnici, kjer je bil zaradi dolgotrajnih zdravstvenih težav na zdravljenju od leta 2007. Ob njegovi smrti je srbska vlada razglasila tridnevne žalovanje.

Pogrebna povorka s posmrtnimi ostanki patriarha Pavla v Beogradu:

V mislih smo z Njegovo svetostjo. Čeprav je bil na obisku v Ljubljani dvakrat, je bila njegova zadnja cerkev, ki jo je posvetil, ravno v Ljubljani

Paroh Peran Bošković.
Pogreb patriarha
Molitev paroha Boškovića