Morje je na obalo naplavilo ostanke ponesrečenega letala. Foto: Reuters
Morje je na obalo naplavilo ostanke ponesrečenega letala. Foto: Reuters
Iskalna akcija
Takoj po nesreči je libanonska vojska sprožila reševalno akcijo. Foto: RTV SLO/Reuters
Letalo kmalu po vzletu padlo v morje

Reševalne ekipe so kraj, kjer je padlo letalo družbe Ethiopian Airlines, locirale okoli tri kilometre in pol zahodno od obale. Do zdaj so iz morja potegnili 23 trupel in iskalna akcija ob pomoči pripadnikov ZN-a se nadaljuje.

Libanonski mediji poročajo, da naj bi reševalci v morju našli nekaj ljudi, ki so nesrečo preživeli, vendar te informacije uradno ni bilo mogoče potrditi. Prvi mož letalske družbe Girma Wake je dejal, da nima nobenih podatkov o tem, da bi kdo preživel nesrečo.

Boeing 737-800 s 83 potniki in s sedmimi člani posadke je bilo iz Bejruta namenjeno v etiopsko prestolnico Adis Abebo in je z radarskih zaslonov izginilo nekaj minut po vzletu z mednarodnega letališča v Bejrutu ob 2. uri ponoči po tamkajšnjem času.

Sabotaža verjetno izključena
Libanonski prometni minister Gazi Al Aridi ni želel navesti podrobnosti nesreče in ni hotel ugibati o vzrokih za nesrečo, je pa pojasnil, da je letalo vzletelo v slabem vremenu. Priče so povedale, da so na nebu videle ognjeno kroglo, preden je letalo padlo v morje.

Po mnenju libanonskega predsednika Michela Sulejmana je verjetnost, da bi šlo za sabotažo, zelo majhna, več pa bodo ugotovili v preiskavi. Libanonska vlada je že razglasila dan žalovanja za žrtvami nesreče.

Bejrutsko letališče je obiskal libanonski premier Saad Al Hariri, ki se je srečal s pretresnimi svojci, med kateremi so nekateri glasno izražali ogorčenje, ker je letalo dobilo dovoljenje za vzlet v slabem vremenu.

Francosko veleposlaništvo v Bejrutu je sporočilo, da je bila med potniki na letalu tudi žena francoskega veleposlanika v Libanonu Marry Pietton. Veleposlanik Denis Pietton je službovanje v Libanonu začel oktobra lani. Na letalu je bilo 54 Libanoncev, 22 Etiopijcev, dva Britanca, Kanadčan, Rus, Sirec, Iračan in omenjena Francozinja.

Ethiopian Airlines je največja afriška letalska družba po številu prepeljanih potnikov na leto. Etiopija in Libanon imata sicer tesne gospodarske stike in na tisoče Etiopijcev dela v Libanonu, predvsem kot hišni pomočniki.

Letalo kmalu po vzletu padlo v morje