V naselbinah na Zahodnem bregu živi okoli pol milijona judovskih naseljencev. Foto: EPA
V naselbinah na Zahodnem bregu živi okoli pol milijona judovskih naseljencev. Foto: EPA
Judovski naseljenec
Judovske naseljence varujejo izraelski vojaki. Foto: EPA

Po ugotovitvah izraelske mirovniške organizacije Peace Now se na ozemlju, kjer naj bi bila oblikovana neodvisna palestinska država, nova stanovanja za judovske naseljence gradijo kar štirikrat hitreje, kot je bilo to običajno med trajanjem moratorija, ki ga je Izrael uvedel novembra lani.

Podobno ugotavljajo tudi v ameriški tiskovni agenciji AP, saj naj bi naseljenci v zadnjih treh tednih začeli graditi skoraj 550 novih domov.

"Ta številka je skrb vzbujajoča in je še en pokazatelj, da Izrael glede mirovnega procesa, pri katerem naj bi šlo za konec okupacije, ne misli resno," je novico komentiral predstavnik palestinskih oblasti Gasan Hatib.

Za izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja po drugi strani konec moratorija na gradnjo judovskih naselbin ne pomeni "nobenih pravih posledic" za dosego mirovnega dogovora, pri katerem so eno ključnih vprašanj prav judovske naselbine.

Optimizem hitro zamenjal pesimizem
Po skoraj dveh letih zatišja so se v začetku septembra ob podpori ameriških posrednikov znova začela mirovna pogajanja med Izraelci in Palestinci, ki naj bi vodila do dokončnega mirovnega sporazuma po dolgoletnem sporu.

Pogajanja so se začela optimistično in slišati je bilo napovedi, da je lahko sporazum dosežen v letu dni, vendar so pogovori kmalu zašli v krizo prav zaradi nepripravljenosti Izraela, da podaljša moratorij na gradnjo judovskih naselbin.

Netanjahu je po izteku moratorija Palestince pozval, naj pokažejo nekaj fleksibilnosti, in izrazil mnenje, da načrtovana gradnja novih domov ne bo imela vpliva na mirovna pogajanja, ki bi jih lahko najnovejši podatki znova pokopali.

Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame je pritiskala na Izrael, naj podaljša moratorij, pritiske pa naj bi nadaljevala po novembrskih kongresnih volitvah.

ZDA naj bi imele v mislih enkratno dvomesečno podaljšanje moratorija, v tem obdobju pa naj bi Izraelci in Palestinci dosegli dogovor o mejah prihodnje palestinske države.