Policsti so ubili najmanj 30 stavkajočih rudarjev. Foto: EPA
Policsti so ubili najmanj 30 stavkajočih rudarjev. Foto: EPA
Pokol južnoafriških rudarjev

Več sto rudarjev, ki dela za podjetje Lonmin PLC v rudniku platine, stavka že od prejšnjega petka, saj od vodstva zahtevajo trikrat višjo plačo, kot jo prejema zdaj. ''Izkoriščajo nas. Ne vlada ne sindikat nas nista podprla. Z našim delom služi le vodstvo, nam pa ne ostane skoraj nič. S takim plačilom ne moremo živeti dostojnega življenja, zdaj živimo kot živali,'' je dejal eden izmed rudarjev.
Stavka že vplivala na dvig cene platine
Kot je znano, stavka okoli 3.000 rudarjev, kar naj bi že vplivalo na več kot dvoodstotno zvišanje cen platine na svetovnem trgu. Čeprav naj bi bili rudarji oboroženi le z gumijevkami in mačetami, je južnoafriški minister za policijo Nathi Mthethwa dejal, da so stavkajoči prvi napadli policiste, ki so del območja obdali z bodečo žico.
Spopad se je začel, ker se rudarji po opozorilu niso hoteli razpršiti. Policisti naj bi sprva uporabili vodne topove in solzivec, nato pa so začeli streljati. Ubili so najmanj 30 ljudi, vse več pa je ranjenih.
Spor med glavnima sindikatoma še zaostril razmere
Nezadovoljstvo med rudarji sta še dodatno zaostrila njuna sindikata Združenje rudarjev in gradbenih delavcev (AMCU) in Nacionalni sindikat rudarjev (NUM), ki se ne moreta poenotiti glede zahtev rudarjev. Policija trdi, da so prvi napadli člani sindikata AMCU, ki želi izpodriniti NUM - ta v državi zagovarja pravice rudarjev že 25 let in je tesen zaveznik vladajoče stranke Afriškega nacionalnega kongresa (ANC).

Nezakonita stavka
Do četrtka je v nasilju umrlo deset ljudi, od tega dva policista in dva varnostnika. Nekatere so zažgali, druge razkosali z mačetami. "To se ne bi smelo zgoditi. Vedno smo poudarjali, da imamo v državi zakone, na podlagi katerih lahko delavci prijavijo stavko ali demonstracijo. Če pa pride do nezakonitih stavk, je to lahko tragična situacija za vsakogar v skupnosti," je zatrdil policijski minister.

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma, ki je nad dogodkom ''šokiran in zgrožen'', pa je dejal, da je to eno izmed večjih policijskih posredovanj, ki so se v državi zgodila po koncu apartheida leta 1994.
Podjetje Lonmin je tretji največji proizvajalec platine na svetu. Južnoafriška republiki pa je v samem vrhu pri proizvodnji platine in zlata.

Pokol južnoafriških rudarjev