Poplave so postale že stalnica življenja v Veliki Britaniji. Foto: EPA
Poplave so postale že stalnica življenja v Veliki Britaniji. Foto: EPA

Deroče vode so na jugozahod Škotske in severozahod Anglije poplavile številne domove in odnesle mostove, zaradi česar je reševanje potekalo s čolni in z vojaškimi helikopterji. Reševalne akcije je oviral močan veter, ki je pihal s hitrostjo več kot 120 kilometrov na uro, napovedi za prihodnje dni pa ne prinašajo upanja, saj vremenoslovci pričakujejo še več deževja. Nastala je velika gmotna škoda.

Prizadeto območje je obiskal britanski premier Gordon Brown, ki je pristojne službe pohvalil za učinkovito odzivanje na katastrofo in obljubil milijon funtov dodatne pomoči prizadetim delom države.

Poplave so zahtevale tudi eno smrtno žrtev. Policija iz slikovitega jezerskega okrožja v Kumbriji, ki je sicer magnet za turiste in popotnike, je sporočila, da so našli truplo policista, ki ga je odnesla voda, potem ko se je zrušil most. Iz policije so sporočili, da je njihov kolega umrl, ko je poskušal reševati življenja drugih. "Bil je heroj in zelo pogumen človek," je zanj dejal Brown.

Vremenoslovci so pojasnili, da se take poplave pojavijo samo enkrat na tisoč let. V 24 urah je namreč samo na enem izmed prizadetih območij padla rekordna količina padavin - 314 milimetrov. Samo v enem dnevu je bilo toliko padavin, kot jih je v povprečju v celotnem novembru.

Zadnja leta se sicer v Veliki Britaniji spoprijemajo s hudimi poplavami in lani so bili na Otoku priča najbolj mokremu poletju, odkar so leta 1914 začeli sistematično spremljati vreme. V poplavah leta 2007 je bilo prizadetih kar 55.000 domov, zavarovalnice pa so morale izplačati okoli pet milijard dolarjev odškodnin.