Privrženci Taksina mu izkazujejo ljubezen. Foto: Reuters
Privrženci Taksina mu izkazujejo ljubezen. Foto: Reuters
Tajska
Spopad privržencev PAD-ja s tajsko protiprotestniško enoto. Foto: EPA

V Bangkoku se je zbrala velika množica privržencev pred tremi leti z državnim udarom odstavljenega nekdanjega premierja Taksina Šinavatre. Na ulice tajskega glavnega mesta je bilo že pred napovedanim protestom "rdečesrajčnikov", privržencev Taksina, poslanih na tisoče vojakov in policistov. Taksin je zmagal na volitvah v letih 2001 in 2005 s pomočjo glasov podeželskega prebivalstva. Potem ko so ga pred tremi leti izgnali in v odsotnosti obsodili zaradi korupcije, so na volitvah leta 2007 slavili njegovi zavezniki.

Protesti, med njimi zasedba mednarodnega letališča v Bangkoku, Taksinovih nasprotnikov, znanih kot "rumenosrajčniki" oziroma privrženci Ljudske zveze za demokracijo (PAD), so vlado prisilili k odstopu, koalicija pa je nato oblikovala PAD.

Tokratni protesti mirni
Rdeči tabor zdaj želi nove volitve in pomilostitev za Taksina. Njihov zadnji shod aprila se je končal nasilno, ranjenih je bilo več ljudi, zažganih nekaj avtobusov. Tokratni protesti naj bi bili po napovedi vodje rdečih majic Jatuporna Promphana mirni, višek pa naj bi dosegli zvečer, ko bo množico prek videa ali telefona nagovoril Taksin.

Tempelj jabolko spora med Tajsko in Kambodžo
Daleč stran od Bangkoka, na meji s Kambodžo, so se nasilno spopadli policisti in okoliški prebivalci ter okoli 4.000 privržencev PAD-ja, ki protestirajo zaradi ozemlja okoli starodavnega templja. Spor zaradi ozemlja je sprl Kambodžo in Tajsko, ta pa podžiga nacionalistične težnje v obeh državah.

Varnostne sile so z zaporo cest želele preprečiti skupini, da bi prišla na ozemlje okoli templja Preah Vihear iz 11. stoletja, kjer je v zadnjih mesecih prišlo do smrtonosnih čezmejnih streljanj.

Mednarodno sodišče je tempelj leta 1962 dodelilo Kambodži, spor zaradi območja okoli templja pa ni bil nikoli rešen. PAD zahteva, da vlada odstrani kamboške vojake z ozemlja, ki ga označuje za tajsko.