Suhoj t-50 so prvič predstavili javnosti. Foto: Reuters
Suhoj t-50 so prvič predstavili javnosti. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Putin, ki tudi sam pilotira vojaška letala, je med rednimi obiskovalci MAKS-a. Foto: EPA

Letalski sejem MAKS poteka vsaki dve leti in letos naj bi ga obiskal tudi ruski premier Vladimir Putin. Državni proizvajalci vojaških in civilnih letal dogodek izkoristijo za objavo naročil in napovedi skupnih projektov z drugimi velikani v letalski industriji, med njimi tudi ameriški Boeing.

Nevidni lovec prvič na ogled
Eden izmed viškov sejma je bil prvi javni polet lovca suhoj t-50, zapozneli projekt izdelave lovskega letala pete generacije in prvega ruskega radarsko slabo opaznega (stealth) vojaškega letala. Omenjeni lovec, za razvoj katerega so porabili okoli 10 milijard dolarjev, eden pa naj bi stal 140 milijonov dolarjev, je tekmec ameriškega f-22 in njegove predvidene zamenjave f-35. Suhoj t-50 naj bi zamenjal zdajšnje lovce MiG-29 in Su-27.

Rusija si želi množične proizvodnje suhoja t-50 in je že sprejela prva naročila, med katerimi prednjači Indija, ki naj bi kupila za 35 milijard dolarjev letal. Letalo bo na trg sicer prišlo šele leta 2016, Rusija pa jih bo zase naredila najmanj 150.

Rusija bo najbolj odprla "denarnico"
Po napovedih naj bi med kupci prevladovala predvsem Rusija. Predsednik Dmitrij Medvedjev je sicer prejšnji mesec kritiziral domačo vojaško industrijo in dejal, da bi lahko ruska vojska kupila orožje tako od domačih kot tujih proizvajalcev.

Rusija si v tem trenutku z novimi tehnologijami prizadeva okrepiti svojo vojaško industrijo, ki je drugi največji izvoznik orožja na svetu, a je po razpadu Sovjetske zveze in krčenju sredstev za razvoj daleč za svojimi konkurenti.

Da bi ujela korak s tekmeci, bo verjetno Rusija tudi največji kupec na svojem največjem letalskem sejmu, je napovedal direktor moskovskega obramboslovnega inštituta CAST Rusian Puhov.

Ruski časopis je napovedal, da bo Moskva na sejmu zapravila najmanj tri milijarde dolarjev za lovska in šolska vojaška letala. Vsega skupaj naj bi se na sejmu sklenilo za deset milijard poslov. Na zadnjem sejmu pred dvema letoma je bila številka podobna.

Sejem pa ne bo priložnost samo za vojaške proizvajalce, ampak naj bi na njem naznanili tudi nova naročila za prvo rusko civilno letalo, ki je plod sodelovanja med ruskim državnim Suhojem in italijansko Finmeccanico.