Razmere v Pakistanu se zaostrujejo, saj se je deževje še okrepilo. Foto: Reuters
Razmere v Pakistanu se zaostrujejo, saj se je deževje še okrepilo. Foto: Reuters
Asif Ali Zardari in David Cameron
Zardari ni edini politik, v katerega so zalučali čevelj, kar velja v islamskem svetu za izraz največjega ogorčenja. Pred tem so bili tarče že George W. Bush, Wen Džiabao in Recep Tayyip Erdogan. Foto: Reuters

Čevelj je Zardarija zgrešil, policija pa je moškega po incidentu odpeljala iz dvorane, kjer se je zbralo več kot tisoč ljudi. Množica protestnikov je sicer dogajanje spremljala tudi pred samo dvorano in kritizirala neodzivnost pakistanskega predsednika, medtem ko se njegova država bori s katastrofalnimi poplavami. V Birmighamu je Zardari sicer obljubil, da bo sam kot pomoč žrtvam poplav namenil dobrih 43.000 evrov, a medtem mu je v domovini podpora že močno padla.

15 milijonov prizadetih zaradi poplav
Poplave so do zdaj zahtevale že več kot 1.600 življenj, okoli 15 milijonov ljudi so narasle vode prizadele. Padavine naj bi se nadaljevale tudi v prihodnjih dneh, zato je pričakovati, da bo poplavni val terjal nove žrtve. Ker padavine ne pojenjajo, je močno oteženo delo reševalcev, ki dostavljajo pomoč na prizadeta območja. Poplave naj bi do zdaj uničile 650.000 hiš ter pridelek na 200.000 hektarjih površin. Med najbolj prizadetimi območji je severozahod Pakistana.

Deževalo bo do torka
Slabo vreme je preprečilo polete helikopterjev s pomočjo prebivalcem na najbolj oddaljenih območjih pokrajine Hiber Pahtunkva na severozahodu države, ki se še vedno spopada z naraslimi vodami. Vendar se glede na napovedi vremenoslovcev vreme še ne bo kmalu izboljšalo. Na severu države naj bi deževalo vsaj še do torka.

Hudourniki so močno poškodovali tudi letališče v glavnem mestu province Leh, poškodovana pa je tudi glavna avtocesta na območju, kar močno otežuje reševalne operacije. Vendar je oblastem medtem uspelo na letališču očistiti pristajalno stezo, zato je promet že lahko stekel.

Pomoč iz tujine že prihaja
Številne države, vključno z Veliko Britanijo, Kitajsko, Avstralijo, Francijo in ZDA, so priskočile na pomoč že tako osiromašenemu Pakistanu ter za pomoč žrtvam poplav namenile več deset milijonov dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.