Po mnenju poznavalcev želi severnokorejski voditelj Kim Džong Il z izstrelitvijo pozornost svojih rojakov preusmeriti od gospodarskih neuspehov komunističnih oblasti. Foto: Reuters
Po mnenju poznavalcev želi severnokorejski voditelj Kim Džong Il z izstrelitvijo pozornost svojih rojakov preusmeriti od gospodarskih neuspehov komunističnih oblasti. Foto: Reuters
Japonska je že namestila rakete patriot. Foto: EPA

Po trditvah Severne Koreje bo raketa v orbito ponesla komunikacijski satelit, vendar ameriški obveščevalci trdijo, da je to le krinka za preizkus rakete dolgega dosega. Pjongjang je raketo dolgega dosega taepodong-2, ki naj bi bila zmožna doseči vzhodno obalo ZDA, preizkusil leta 2006, toda takrat je poskus spodletel, saj je letela le 40 sekund in nato razpadla.

Severna Koreja je napovedala, da bo satelit izstrelila enkrat od sobote do srede, in vztraja, da ima tako kot druge države tudi sama pravico do miroljubnega vesoljskega programa. Po podatkih ameriških obveščevalnih služb je za izstrelitev vse pripravljeno, potem ko so raketo v preteklih dneh napolnili z gorivom.

Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak je prepričan, da severna soseda misli resno z izstrelitvijo kljub mednarodnim opozorilom. Po njegovem mnenju bi lahko raketa poletela že v soboto, če bodo to dopuščale vremenske razmere.

Medsebojne grožnje
Japonska je zahtevala, da se takoj po morebitni izstrelitvi na izredni seji sestane Varnostni svet ZN-a, medtem ko je že namestila protiraketni obrambni sistem patriot, s katerim nameravajo sestreliti raketo ali njene kose, če bi padali proti njenem ozemlju.

ZDA o sestrelitvi rakete ne razmišljajo, razen če bi poletela proti Havajem, je povedal ameriški obrambni minister Robert Gates.

Severnokorejska vojska je zagrozila s takojšnjimi povračilnimi ukrepi, če bo zaznala najmanjši poskus sestrelitve njene rakete. Zagrozili so celo z napadom na Japonsko, če bi si ta drznila sestreliti raketo, ameriškim vojaškim ladjam v regiji pa so svetovali, naj se umaknejo, če nočejo utrpeti škode.

ZDA so poskušale Severno Korejo v zadnjem trenutku prepričati, da odstopi od načrtovane izstrelitve, in so ji v zameno ponudile dvostranske stike, čeprav so ob tem poudarile, da morajo biti v središču naporov še vedno šeststranski pogovori o severnokorejskem jedrskem programu.

G. V.