Severna Koreja naj bi bila pripravljena izstreliti svoje rakete. Foto: Reuters
Severna Koreja naj bi bila pripravljena izstreliti svoje rakete. Foto: Reuters
Ameriške ladje so že na poti v Japonsko morje. Foto: Reuters

Severna Koreja za začetek aprila načrtuje izstrelitev komunikacijskega satelita, vendar njene sosede menijo, da bo šlo v resnici za preizkus rakete dolgega dosega.

"Varnostni svet se je odločil vnaprej izdati ukaz za uničenje rakete," je pojasnil obrambni minister Jasukazu Hamada.

Minister je pojasnil, da bo Japonska ukrepala le, če bo raketa predstavljala neposredno grožnjo za japonsko ozemlje: "Obstajajo različni scenariji, na primer v primeru napake. Zelo neprijetno je, če čez ozemlje leti takšen predmet."

ZDA odpošiljajo mornarico
Da gre zares, kaže tudi podatek, da ZDA, ki skupaj z Japonsko izvajajo pritisk na Severno Korejo, že odpošiljajo svoje mornariške ladje v Japonsko morje. Ameriške ladje so rakete sposobne sestreliti. Če Pjongjang izstreli raketo, naj bi imele ZDA pičlih pet minut časa za odločitev, ali ta predstavlja grožnjo, in morebitno potrebno sestrelitev.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij naj bi bilo v Severni Koreji že vse pripravljeno za izstrelitev, napovedano za čas med 4. in 8. aprilom. V Pjongjangu trdijo, da bo šlo za komunikacijski satelit, in napovedujejo, da bodo vsakršno sestrelitev razumeli kot vojno napoved. Če bo Severna Koreja izstrelila raketo taepodong-2, ki lahko doseže celo Aljasko, to ne bo prvič, vendar je prvi poskus leta 2006 propadel.

K. S.