Na skupnih vajah sodeluje okoli 50.000 ameriških in južnokorejskih vojakov. Foto: Reuters
Na skupnih vajah sodeluje okoli 50.000 ameriških in južnokorejskih vojakov. Foto: Reuters
V Južni Koreji so potekali protesti proti severnokorejskemu voditelju Kim Džong Ilu in njegovemu najmlajšemu sinu Kim Jong Unu, ki naj bi ga nasledil. Foto: Reuters

Ob začetku 12-dnevnih vsakoletnih vojaških vaj v Južni Koreji je Pjongjang opozoril, da se bo vsak poskus sestrelitve satelita, ki ga namerava izstreliti v teh dneh, končal z vojno in da je njena vojska pripravljena uporabiti silo proti južni sosedi, ZDA in Japonski. Seul in Washington menita, da je izstrelitev satelita le krinka za poskusno izstrelitev taepodonga 2, severnokorejske rakete z dosegom okoli 6.700 kilometrov, ki bi teoretično lahko dosegla tudi Havaje in Aljasko. "Na vsakršno dejanje prestrelitve satelita, namenjenega v miroljubne namene, bomo odgovorili z najmočnejšimi vojaškimi sredstvi," se je glasilo sporočilo severenokorejske ljudske armade.

"Izzivanje brez primere"
Pjongjang jezijo vsakoletne vojaške vaje Seula in Washingtona. Razume jih kot priprave na invazijo. Tokratne vaje je označil kot "brez primere glede na število vpletenih agresorskih sil in njihovo trajanje."

Seul: Gre za obrambne vaje
"Že večkrat smo povedali, da so ameriško-južnokorejsek vojaške vaje vsakoletna obrambna vaja," je sporočil predstavnik južnokorejske vojske. Namen vaj naj bi bil preveriti obrambno pripravljenost ameriških in južnokorejskih sil pred predajo poveljstva ZDA Južni Koreji v naslednjih nekaj letih. "Severno Korejo pozivamo, naj ohrani dogovorjeno medsebojno spoštovanje in ustavi besedne napade in dejanja, ki zvišujejo napetosti na Korejskem polotoku," je še dodal, medtem ko je Severna Koreja sporočila, da je prekinila povezave z južno sosedo.

Severna Koreja ne zagotavlja varnosti letal
Že v petek je Pjongjang sporočil, da zaradi možnosti vojne ne more zagotavljati varnosti potniških poletov skozi zračni prostor, ki ga nadzoruje ob vzhodni obali. Številni letalski prevozniki so iz previdnosti preusmerili pot svojih poletov.

Odnosi med korejskima sosedama so se zaostrili, odkar je južnokorejski predsednik Li Mjung Bak, ki je pred letom prevzel vodenje države, zaostril stališča do Severne Koreje.

Kim znova izvoljen
Na nedeljskih volitvah v vrhovno ljudsko skupščino je bil severnokorejski predsednik, 67-letni Kim Džong Il, s 100 odstotki znova izvoljen. Na volitvah naj bi sodeloval tudi njegov najverjetnejši naslednik, najmlajši sin Kim Džong Un, a njegovega imena ni na seznamu 687 izvoljenih kandidatov vrhovne ljudske skupščine. S tem je vprašanje o nasledniku Kima, ki naj bi ga lani poleti zadela kap, še vedn odprto.

Volitve v Severni Koreji so bile zgolj formalnost. Na seznamu kandidatov se lahko pojavijo le imena, ki jih je potrdila vladajoča stranka. Volilna udeležba je bila 99,98-odstotna, vsi volivci pa so glasovali za kandidata v svojem volilnem okraju.

T. V.