V zadnjem času je vse več ugibanj o zdravju severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila. Foto: EPA
V zadnjem času je vse več ugibanj o zdravju severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila. Foto: EPA

Po poročanju uradne tiskovne agencije Severne Koreje, ki jo povzemajo tuje agencije, je do 14.00 po tamkajšnjem času svoj glas oddalo več kot 93 odstotkov volilnih upravičencev.

Volitve na komunističnem severu Korejskega polotoka so zgolj formalnost, saj se lahko na volilnih lističih pojavijo zgolj imena kandidatov, ki jih pred tem potrdi vladajoča stranka. V preteklosti so vsi izmed njih prejeli kar 100-odstotno podporo. Končni seznam izvoljenih kandidatov, med katerimi je tudi severnokorejski voditelj Kim Jong Il, naj bi bil objavljen v ponedeljek.

O Kimu in njegovem nasledniku
Petletni mandat parlamenta je sicer potekel že pred več kot pol leta, razlog za pozne volitve pa naj bi bila Kimova bolezen. 67-letni diktator je namreč lansko poletje za več tednov izginil iz javnosti, potem ko ga je domnevno zadela kap. Analitiki menijo, da je uradni Pjongjang datum volitev določil, da bi ustvaril vtis normalnih političnih razmer in pokazal, da Kim okreva in še naprej drži vajeti v svojih rokah.

Volitve skrbno spremljajo po vsem svetu, saj opazovalci upajo, da bodo odgrnile vsaj delček tančice s severnokorejske politične prihodnosti. Podobno kot druge komunistične države iz nedavne zgodovine namreč tudi Severna Koreja nima institucionaliziranih pravil nasledstva, v času Kimove odsotnosti pa so se okrepila ugibanja o njegovem nasledniku.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi bil to njegov najmlajši sin Kim Jong Un, ki naj bi se na današnjih zrežiranih volitvah prav tako potegoval za sedež v parlamentu. Če bo Kimov sin, ki je star 24 oz. 25 let, izvoljen, bi bilo to lahko znamenje, da se pripravlja na nasledstvo.

K. S.