Za kratek prelet svojega zračnega prostora Severna Koreja računa 685 evrov na letalo. Foto: EPA
Za kratek prelet svojega zračnega prostora Severna Koreja računa 685 evrov na letalo. Foto: EPA
Med Korejama spet vre

Severna Koreja je južni sosedi sporočila, da njenim civilnim letalom ne more zagotavljati varnosti v svojem zračnem prostoru med napovedanimi skupnimi vojaškimi vajami južnokorejske in ameriške vojske.

Za Pjongjang vojaške vaje namreč pomenijo provokacijo in uvod v oboroženi konflikt na korejskem polotoku.

Skupne vaje potekajo vsako leto in so vedno tarča severnokorejskih kritik, a letos so odnosi med državama še posebej napeti, saj je Južna Koreja ukinila pomoč Severni Koreji, ta pa grozi z izstrelitvijo rakete dolgega dosega taepodong-2.

Grožnja je nehumano dejanje
Južna Koreja je komunistično sosedo pozvala, naj takoj prekliče svojo grožnjo, ki jo je označila ne samo kot kršitev mednarodnega sporazuma, ampak tudi za delovanje proti človečnosti.

Dve večji letalski družbi - Korean Air in Asiana Airlines, sta sporočili, da sta za naslednja dva tedna preusmerili okoli 200 poletov, kar jih bo stalo 2.500 dolarjev na polet.

Južnokorejska letala na poti iz Seula proti vzhodu ZDA normalno letijo ob vzhodni obali korejskega polotoka in nato nadaljujejo pot prek Rusije in Aljaske.

Prav na vzhodu države pa se Pjongjang pripravlja na izstrelitev satelita kot del miroljubnega vesoljskega programa. Za Južno Korejo med izstrelitvijo satelita ali bojne konice ni velike razlike, saj gre za isto tehnologijo in isto nosilno raketo.

G. V.

Med Korejama spet vre