Južnokorejska vojska je letos izvedla že 47 vojaških vaj. Foto: EPA
Južnokorejska vojska je letos izvedla že 47 vojaških vaj. Foto: EPA
Južna Koreja
Tokratne 40-minutne vaje so bile največje v zgodovini države. Foto: EPA

Minister oboroženih sil Kim Džong Čun je povedal, da so bile vojaške vaje Južne Koreje ob meji s severno sosedo priprava na vojno s severom. "Južnokorejske lutke so izvedle hudo vojaško provokacijo, ki kaže na sovražnikovo namero, da začnejo novo korejsko vojno," je povedal Kim med srečanjem v Pjongjangu.

Pred tem je Pjongjang južne sosede označil za "vojaške hujskače", a še ni zagrozil s posledicami ali z morebitnim protinapadom. "Južna Koreja hoče skriti provokativno naravo vojaških vaj, usmerjenih proti severu," je v izjavi zapisala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Največje vojaške vaje
Južnokorejska vojska je ob meji s Severno Korejo izvedla že druge vojaške vaje ta teden. Tokratne vaje, ki so bile največje v zgodovini države, so potekale v Pocheonu na severovzhodu države, približno 20 kilometrov od meje s Severno Korejo. Trajale so približno 40 minut, med vajami so uporabljali pravo strelivo, sodelovalo pa je približno 800 vojakov, oklepna vozila, bojna letala, helikopterji in topništvo.

V okolici Pocheona je bilo mogoče videti dim in slišati pokanje, južnokorejska vojska pa je sporočila, da so bile tokratne vaje namenjene preizkusu njihove polne strelske moči. "Da, šlo je za izkazovanje moči," je povedal vojaški poveljnik, BBC-jev dopisnik iz Seula pa je poročal, da so tokratne vaje, ki so sicer potekale v izjemno napetem ozračju med sosedama, zvenele zelo dramatične, a so bile bolj predstava za množice in kazanje moči Severni Koreji.

Južnokorejska vojska je zelo dejavna
Južna Koreja je samo letos že izvedla 47 vojaških vaj, prav te dni pa že potekajo tudi štiridnevne vojaške vaje južnokorejske mornarice, ki so se začele v sredo, njihov namen pa je urjenje za primer odgovora na vdor severnokorejskih podmornic ali patruljnih ladij v južnokorejske vode.

Seul je tudi v začetku tedna že opravil vojaške manevre na otoku Jeonpjeong v Rumenem morju, ki je bil 23. novembra prizorišče severnokorejskega obstreljevanja, v katerem so umrli štirje ljudje - dva marinca in dva civilista. Pjongjang je zaradi vaj na otoku zagrozil z novimi napadi, a groženj ni uresničil.

Li napoveduje povračilne ukrepe
Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak je medtem obiskal vojaško enoto blizu meje s Severno Korejo in obljubil številne in neusmiljene protinapade, če bi severna soseda južno znova napadla. "Mislil sem, da bo potrpljenje prineslo mir na polotok, a realnost ni bila taka," je povedal Li in dodal, da lahko Južna Koreja napade s severa prepreči le z enotnostjo in močnim odgovorom.