Foto: EPA
Foto: EPA
Tajska
Naslednje volitve morajo biti razpisane do konca prihodnjega leta in po zdajšnjih napovedih se zmaga obeta zaveznikom Taksina. Foto: EPA
Tajci darujejo kri za demokracijo

Na ulicah tajske prestolnice že nekaj dni potekajo protesti, ki jih organizira Združena fronta za demokracijo (UDD), katere privrženci so oblečeni v rdeče majice, zaradi česar se jih je prijelo ime "rdečesrajčniki".

Gre za privržence leta 2006 odstavljenega premierja Taksina Šinavatre, ki zahtevajo odstop zdajšnjega premierja Abhisita Vedžadžive in razpis predčasnih volitev. Abhisit je v ponedeljek zavrnil zahteve protestnikov.

Zavrnitev zahteve po odstopu je razjezila protestnike, ki so bili razočarani, ker niti 150.000-glava množica, ki se je zbrala v nedeljo, ni vplivala na premierja. Svojo jezo in odločenost sp protestniki nato pokazali z zbiranjem darovane krvi, ki so jo nato simbolično prelili na ulicah.

"Ta kri je simbolična daritev. Da pokažemo našo ljubezen do naroda, da pokažemo našo iskrenost," je dejal vodja protestnikov Veera Musikapong, ki je prvi daroval kri. Kri so zlili pred vhod poslopja premierja Abhisita.

"Pripravljen sem žrtvovati kar koli za vrnitev vladavine večine. Kaj je deciliter krvi?" je dejal 76-letni upokojenec Rung Suramanee, eden izmed mnogih privržencev Taksina, ki je dvakrat zmagal na parlamentarnih volitvah, potem pa so ga leta 2006 strmoglavili z vojaškim udarom.

S potrpljenjem do uspeha
Skoraj fanatični podporniki Taksina, ki prihajajo večinoma s podeželja, v njem vidijo politika, ki je s svojimi liberalnimi reformami prinesel resnične spremembe v državi, medtem ko ga imajo njegovi nasprotniki, ki so oblečeni v rumene majice, za navadnega avtokrata in lakaja kapitalizma.

Konec februarja je vrhovno sodišče Taksinu odvzelo del premoženja v vrednosti 1,4 milijarde dolarjev, saj ga je obtožilo zlorabe položaja, ko je prikrival lastništvo delnic v družinskem telekomunikacijskem podjetju, ki je poslovalo z državo, sam pa je sprejemal odločitve, ki so koristile njegovemu podjetju.

Taksin je v ponedeljek po telefonu nagovoril svoje privržence v domovini in jih pozval, da nadaljujejo svoj boj. "Potrpljenje ljudi je ključ do uspeha," je dejal nekdanji telekomunikacijski mogotec, ki je koalicijske partnerje Abhisita pozval k umiku iz vlade za "voljo demokracije".

Tajci darujejo kri za demokracijo