Z vsakim dnem je v Siriji več razdejanja. Foto: Reuters
Z vsakim dnem je v Siriji več razdejanja. Foto: Reuters

Združeni narodi kljub krvavemu konfliktu med silami predsednika Bašarja Al Asada in uporniki ne razmišljajo o posredovanju mirovnih sil v Siriji, je po srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom dejal Brahimi in dodal, da tudi propad predlagane prekinitve ognja ne bo vplival na njegove napore za izhod iz krize v Siriji.

"Če to ni državljanska vojna, potem ne vem, kaj je," je dejal posebni odposlanec ZN-a o vse hujših razmerah v Siriji, kjer je od začetka upora proti Asadovemu režimu marca lani umrlo več kot 35.000 ljudi.

"Te krize ne more rešiti več orožja in prelivanja krvi. Orožje mora utihniti," je dejal generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun.

Tudi Lavrov je izrazil razočaranje, ker ne ena ne druga stran v Siriji nista upoštevali prekinitve ognja, a po njegovem mnenju se nima smisla prepirati o tem, kdo je kriv za to.

Obe strani v Siriji krivita druga drugo za nespoštovanje dogovora o premirju. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo od petka ubitih 420 ljudi.

"V Siriji je vedno več spopadov, provokacije in neprimerni odzivi nanje so na dnevnem redu. Cilj vseh Sircev mora biti, da prenehajo boje in sedejo za pogajalsko mizo," je dejal Lavrov, ki je še poudaril, da Rusija podpira vrnitev vojaških opazovalcev v nemirno državo, takoj ko se končajo spopadi.

Premirje bi moralo veljati od petka do ponedeljka, v času muslimanskega praznika kurban bajram, a je bilo kršeno vsak dan. V ponedeljek so sirske zračne sile bombardirale dele Damaska, kar je bilo po pripovedovanju prebivalcev najhujše zračno bombardiranje sirske prestolnice do zdaj.

"Uničenih je bilo več kot sto zgradb, nekatere zravnane z zemljo," je povedal opozicijski aktivist Moaz Al Šami.