Leta in Putin sta se sprehodila po Trstu. Foto: EPA
Leta in Putin sta se sprehodila po Trstu. Foto: EPA
Putin in Letta za novo sodelovanje

Zaradi italijansko-ruskega vrha je mesto že od ponedeljka v primežu najstrožjih varnostnih ukrepov.

Putin in Letta, ki sta na tržaško letališče priletela dopoldne iz Rima, sta se rokovala na osrednjem mestnem trgu, pogovore pa sklenila okoli poldneva, poroča RTV-jeva dopisnica Mirjam Muženič.

Hkrati so se na gospodarskem forumu ločeno sestali člani obeh delegacij. Govorili naj bi predvsem o ruskem plinu in plinovodu Južni tok od Moskve do Trbiža, v katerem je s petino udeležena tudi italijanska energetska družba Eni, o znanstvenem sodelovanju, pristaniščih, naložbah in turizmu.
Samo v Furlaniji - Julijski krajini so lani našteli 138.000 prenočitev gostov iz Rusije, kar je za 16 odstotkov več kot leto prej.

Trgovine zaprte, velja prepoved gibanja
Vsak korak predsednika Putina, ki se je v Trst pripeljal z blindiranim avtomobilom, poleg italijanske policije spremlja tudi mala vojska oboroženih osebnih stražarjev in ruskih agentov. Prometna zapora mesta ob prizorišču srečanja in prepoved gibanja pešcev bosta veljali vse do večernih ur. Trgovine in lokali bodo zaprti, uslužbenci pa bodo na prisilnem dopustu.

Italijansko-ruski vrh spremljajo tudi protesti aktivistov organizacij za človekove pravice in varstvo okolja.
Italijansko-ruski odnosi so dobri, z močnimi gospodarskimi vezmi med državama.
Putin je sicer dvodnevni obisk v Italiji in Vatikanu začel v ponedeljek s srečanjem s papežem Frančiškom in z večerjo z nekdanjim premierjem Silviom Berlusconijem, svojim dobrim prijateljem.

Putin in Letta za novo sodelovanje