Čeprav je pogovor med papežem in nadškofom iz Canterburyja potekal v prijateljskem vzdušju, med Cerkvama ostajajo razlike. Foto: Reuters
Čeprav je pogovor med papežem in nadškofom iz Canterburyja potekal v prijateljskem vzdušju, med Cerkvama ostajajo razlike. Foto: Reuters

Sogovornika sta se med polurnim pogovorom v Vatikanu zavzela za "nadaljevanje in utrditev ekumenskega odnosa" in se pogovarjala o "nedavnih dogodkih med Rimskokatoliško in Anglikansko cerkvijo". Do pogovora je prišlo dva tedna po tem, ko je Rimskokatoliška cerkev poenostavila postopek spreobrnitve anglikancev v katoliško vero. Napoved je v Veliki Britaniji poskrbela za veliko razburjenja. Poteza pomeni "potencialno najbolj eksploziven razvoj v anglikansko-katoliških odnosih od obdobja reformacije", je zapisal časnik The Times.

Rowan Williams, nadškof iz Canterburyja, ki vodi 70-milijonsko Anglikansko cerkev, je prepričan, da načrt Vatikana ne bo poslabšal odnosov med obema Cerkvama. Nakazal je, da bi rad zgradil nove odnose z Vatikanom in poudaril skupna temeljna prepričanja namesto "negativnih" sekundarnih vprašanj, kot je ženska duhovščina.

Anglikanci razdeljeni
Vatikan se je za olajšanje prestopa anglikancev med katoličane odločil, ko se Anglikanska cerkev spopada z razdorom zaradi vprašanja, ali lahko ženske postanejo škofinje, in nezadovoljstva številnih zaradi imenovanja homoseksualcev za škofe.

Od leta 1992, ko je v Anglikanski cerkvi mogoča posvetitev žensk v škofinje, je med katoličane prestopilo več anglikanskih duhovnikov. Anglikanci bodo v primeru prestopa v Rimskokatoliško cerkev lahko obdržali svojo duhovno in liturgično tradicijo. Prvi anglikanski duhovniki se bodo lahko spreobrnili v katoličane v začetku naslednjega leta.