Pogreb nekdanje premierke Margaret Thatcher je trajal približno uro. Foto: Reuters
Pogreb nekdanje premierke Margaret Thatcher je trajal približno uro. Foto: Reuters
David Cameron in žena Samantha
Pogreba sta se udeležila tudi premier David Cameron, ki je zbrane v katedrali tudi nagovoril, in njegova žena Samantha. Foto: Reuters
Margaret Thatcher
Margaret Thatcher je bila političarka, ki jo številni hvalijo kot eno najboljših premierk, ki je zamejila preobsežno državo in zmanjšala vpliv močnih sindikalnih voditeljev, drugi pa ji očitajo, da je povečala vlogo prostega trga. Foto: Reuters
Slovo od nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher

Sprevod s krsto Thatcherjeve na vojaškem vozu in v spremstvu vseh treh rodov vojske se je nekaj čez 11. uro odpravil iz kapele sv. Clementa Danesa, krsta pa je 19 minut potovala skozi središče Londona proti katedrali sv. Pavla, kjer se je ob 12. uri začela pogrebna slovesnost. Ob ulicah, mimo katerih se je zapeljala krsta Thatcherjeve, je bilo zbranih na tisoče ljudi, ki so se še zadnjič poslovili od nekdanje premierke.

Nekaj je bilo tudi protestnikov, a manj, kot so jih pričakovali. Udeležbo na protestnem dogodku je namreč napovedalo približno 800 ljudi, njihova želja pa je bila, da bi krsto Thatcherjeve obmetavali z jajci, premogom in mlekom, a se to ni zgodilo. Protestniki so nasprotovali tudi visokim stroškom pogreba, ki naj bi davkoplačevalce stal kar 12 milijonov evrov.

Skromen pogreb na željo Thatcherjeve
Dekan katedrale sv. Pavla je že pred pogrebom napovedal, da bo ta relativno skromen, kot si je Thatcherjeva tudi želela. Pojasnil je, da je Thatcherjeva v zadnjih šestih letih dejavno sodelovala pri načrtovanju svojega pogreba in da bo "skromna slovesnost popolnoma v nasprotju z veličastnim sprevodom skozi London".

Železna lady, kot so klicali Margaret Thatcher, je umrla v začetku prejšnjega tedna, njena krsta pa je od torka ležala v Westminstrski palači. Britanci so se od nje poslovili s slavnostnim pogrebom, kar je stopnjo nižje od državniškega pogreba. V slovesnem sprevodu je sodelovalo 700 pripadnikov vojske, za prevoz krste pa so skrbeli vojaki, ki so sodelovali v vojni na Falklandskih otokih, ki je bila eden najpomembnejših trenutkov njene vladavine.

Več kot 2.000 visokih gostov
V katedrali sv. Pavla se je zbralo več kot 2.000 povabljencev iz 170 držav, med njimi je bila tudi kraljica Elizabeta. Pogreba so se udeležili tudi vsi predstavniki aktualne britanske vlade, številni člani vlad iz časa vladavine Thatcherjeve ter vsi nekdanji premierji.

Velika Britanija je za pogreb nekdanje premierke razposlala več kot 2.000 uradnih vabil. Pogreba sta se tako udeležila dva predsednika držav, 11 predsednikov vlad in 17 zunanjih ministrov z vsega sveta. Med prejemniki so bili tudi vsi še živeči ameriški predsedniki, a v uradni ameriški delegaciji ni bilo nobenega izmed njih. ZDA so na pogrebu zastopali trije nekdanji zunanji ministri in nekdanji podpredsednik Dick Cheney. Med gosti tudi ni bilo nekdanjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova in nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla, ki sta udeležbo odpovedala zaradi slabega zdravstvenega stanja.

Tudi sicer mednarodna politika na pogreb Thatcherjeve ni poslala najpomembnejših predstavnikov. Ameriška administracija predsednika Baracka Obame sploh ni poslala svojega zastopnika, nemško kanclerko Angelo Merkel pa je zastopal zunanji minister Guido Westerwelle. Svojo udeležbo na pogrebu je odpovedala argentinska veleposlanica v Londonu. Slovenijo je na pogrebu zastopal slovenski veleposlanik v Londonu Iztok Jarc.

V znak spoštovanja je ob pogrebu prve in doslej edine ženske na čelu britanske vlade utihnilo zvonjenje znamenite ure Big Ben, zaradi velikega števila visokih gostov pa je bila v Londonu močno poostrena varnost. Zanjo je skrbelo približno 4.000 policistov.

Thatcherjeva deli tudi po smrti
Thatcherjeva je umrla v starosti 87 let za posledicami kapi, njena politična zapuščina pa Britance deli tudi po njeni smrti. Britansko vlado je vodila med letoma 1979 in 1990, v času svoje vladavine pa je pomagala končati hladno vojno in preoblikovala Veliko Britanijo z gospodarskim liberalizmom.

Slovo od nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher