Protestniki po več mestih po vsej državi zahtevajo spremembe in odstop Moamerja Gadafija. Foto: EPA
Protestniki po več mestih po vsej državi zahtevajo spremembe in odstop Moamerja Gadafija. Foto: EPA
Malta
Na mednarodnem letališču na Malti so nepričakovano pristali dva libijska lovca in dva civilna helikopterja s sedmimi potniki, ki so zatrdili, da so francoski državljani. Oblasti preverjajo njihovo identiteto. Foto: Reuters
Saif al Islam
Sin libijskega voditelja Moamerja Gadafija je bil prvi izmed visokih predstavnikov vlade, ki se je odzval na razmere v državi. Foto: Reuters
Bengazi
Bengazi je središče protestov proti Gadafiju. Foto: Reuters
London
Protestnik v Londonu, kjer so se zbrali nasprotniki Gadafijevega režima, pljuva na sliko dolgoletnega libijskega voditelja. Foto: Reuters
Libija
Protestniki po več mestih v Libiji zahtevajo odstop dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija, a je njegov sin povedal, da se njegov oče ne bo vdal. Foto: MMC RTV SLO
Gadafi, dolgoletni libijski voditelj
Srbi ujeti v Libiji
Libija: Krvav poskus zatrtja protestov
Tujci bežijo iz Libije
Slovensko-libijski posli

Televizijska postaja Al Džazira je, sklicujoč se na priče, poročala, da je vojska s pravimi naboji streljala na množico protestnikov v Tripoliju. Opozicijski aktivist Sula Al Balazi je dejal, da so letala bombardirala "nekatere lokacije v Tripoliju", prebivalci prestolnice pa so televiziji povedali, da vojna letala bombardirajo številne lokacije v prestolnici. Sin libijskega voditelja Gadafija, Saif Al Islam, pa je v pogovoru za državno televizijo zatrdil, da vojaška letala niso bombardirala ljudi, ampak skladišča orožja.

"Streljajo na vsakogar, ki se premika"
"Čemur smo priča danes, je nepredstavljivo. Vojna letala in helikopterji nediskriminatorno bombardirajo eno območje za drugim. Mrtvih je veliko ljudi. Bombardirajo vsakih 20 minut. Napadi se nadaljujejo. Streljajo na vsakogar, ki se premakne, tudi če je v avtomobilu," je poročala neka priča. Televizija Arabija poroča, da so spopadi v Tripoliju zahtevali 160 smrtnih žrtev.

Dva pilota, ki sta nepričakovano s svojima lovskima letaloma pristala na Malti, sta tamkajšnjim oblastem dejala, da sta prebegnila, ker so jima ukazali, naj bombardirata protestnike. Pilota, oba polkovnika, sta vzletela iz baze blizu Tripolisa, eden izmed njiju pa je zaprosil za politični azil.

Venezuela zanika, da prihaja Gadafi
Britanski zunanji minister William Hague je dejal, da je videl informacije, ki namigujejo, da je libijski voditelj Moamer Gadafi zapustil državo in je na poti v Venezuelo. "Nimam informacij, da je v Venezueli, videl pa sem informacije, ki namigujejo, da je na poti tja," je v Bruslju povedal vodja britanske diplomacije. Višji predstavnik venezuelske vlade je že zanikal, da je Gadafi na poti v Venezuelo k svojemu zavezniku, predsedniku Hugu Chavezu. Odhod Gadafija v Venezuelo je zanikal tudi namestnik libijskega zunajega ministra.

Ban Gadafija pozval k ustavitvi nasilja
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je v daljšem pogovoru z Gadafijem obsodil naraščajoče nasilje in mu zabičal, da "se mora takoj ustaviti". Libijska delegacija v ZN-u je pozvala k mednarodni akciji zaradi dogodkov v Libiji, ki jih je označila za genocid libijske vlade. Namestnik veleposlanika je pozval k območju prepovedi poletov nad Tripolisom.

Umikanje tujcev iz države
Zaradi vse slabših razmer v Libiji številne države in tuja podjetja evakuirajo svoje državljane. Svoji letali za evakuacijo državljanov sta v Libijo poslali tudi Portugalska in Avstrija. O umiku državljanov v Bruslju razpravljajo tudi zunanji ministri Evropske unije. Turčija je po svoje državljane, večinoma gradbene delavce, poslala dva trajekta. Umik vsega nenujnega osebja iz Tripolisa so ukazale tudi ZDA.

Slovenski premier Borut Pahor je ostro obsodil "nasilje oblasti, ki ga v nekaterih zalivskih in afriških državah, zlasti surovo v Libiji, izvajajo nad ljudmi, ki zahtevajo politične in družbene spremembe. Represija se mora končati, začeti se mora demokratični dialog o prihodnosti teh držav."

Na evakuacijo se pripravlja britanski energetski koncern BP, nenujno osebje umikajo italijanski Eni, avstrijski OMV, norveški Statoil in poljski PGNIG. Eni, ki med tujimi podjetji v Libiji pridobiva največ nafte in plina, je sporočil, da razmere v državi še ne vplivajo na proizvodnjo energetikov, in napovedal, da bo poostril varovanje svojega osebja in objektov.

MZZ odsvetuje nenujna potovanja
Slovensko zunanje ministrstvo zaradi zaostrovanja demonstracij v Libiji odsvetuje vsa potovanja v državo, ki niso nujna. V Libiji je trenutno neuradno okoli 30 slovenskih turistov, ki so vsi zunaj nemirnih območij. MZZ sicer nima podatkov, da bi kateri izmed slovenskih državljanov ob zaostrovanju razmer v Libiji potreboval konzularno pomoč. MZZ svetuje izredno previdnost in izogibanje krajem, kjer potekajo demonstracije in zborovanja, ter upoštevanje varnostnih navodil tamkajšnjih oblasti. MZZ odsvetuje potovanja v dele pokrajine Cirenajka, še posebej mesti Bengazi in Al Bajda, ter priporoča dodatno pridobitev informacij iz drugih virov. Zaradi poročil o čezmejnih kriminalnih aktivnosti odsvetujejo tudi vsa potovanja, ki niso nujne narave, v obmejna območja s Čadom, Nigrom, Alžirijo in Sudanom.

Srbski delavci v Libiji potrebujejo pomoč
Skupina srbskih gradbenih delavcev na začasnem delu v Libiji je srbski televiziji B92 poslala elektronsko pismo, v katerem jih naproša za pomoč države, saj naj bi bili ujeti v taboru več sto kilometrov od Tripolisa, je za Radio Slovenija poročala Marta Razboršek. Delavci pišejo, da so jih v nedeljo napadli oboroženi moški in jim vzeli eno izmed vozil, da so sami neoboroženi in da so za zdaj druga prevozna sredstva v taboru obvarovali z golimi rokami. Napadalci naj bi jim ukradli tudi večino denarja. Skupina, ki je v preteklih dneh navezala stik s srbskim veleposlaništvom v Tripoliju in ga nato izgubila, je skušala odpotovati proti libijskemu glavnemu mestu, vendar je izvedela, da so ceste pri Sirtu zaprte, in se zato ni podala na pot. Delavci so prepričani, da se bodo napadalci vrnili, zato so B92 prosili, da o njihovem položaju obvesti zunanje ministrstvo.

Zunanji minister Vuk Jeremić je dejal, da je evakuacija iz Libije, kjer je najmanj 700 srbskih državljanov, absolutna prioriteta vlade, vendar je vse upočasnjeno, ker so večino časa prekinjene tako telefonske kot spletne zveze s to državo. Veleposlaništvo v Tripoliju in zunanje ministrstvo skušata za državljane Srbije, ki so se javili, dobiti potrebne izhodne vizume in dovoljenje za pristanek srbskih letal. Koliko Srbov je v resnici v Libiji, za zdaj na ministrstvu ne vedo, je poročala beograjska dopisnica RTV Slovenija. Srbskemu veleposlaništvu v Tripolisu se je sicer javilo okoli 700 srbskih državljanov, a jih je v državi verjetno še več.

Spopadi med privrženci in nasprotniki Gadafija
V Tripolisu je bilo mogoče v nedeljo zvečer slišati streljanje, številna vozila so gorela, protivladni protestniki pa so s kamenjem obmetavali slike z obrazom voditelja Gadafija in zahtevali njegov odstop. Tuji mediji poročajo o spopadih med več tisoč nasprotniki in podporniki Gadafijevega režima, pri tem pa je s solzivcem posredovala tudi policija ter razgnala protestnike.

"Vidim, da je osrednja vladna palača v ognjenih zubljih, okoli nje pa je ogromno policistov, ki jo skušajo pogasiti," je povedal Reutersov novinar, ki poroča iz Tripolisa. Al Džazira poroča, da so protestniki napadli tudi sedež državne televizije in radia ter nekaj policijskih postaj. Protestniki, ki že sedmi dan zahtevajo odstop Gadafija, so požar podtaknili tudi v poslopju Ljudskega komiteja, ki predstavlja steber vladajočega režima.

Protivladni protesti so izbruhnili tudi v Ras Lanufu, mestu, kjer je naftna rafinerija, ki naj bi jo po poročanju časnika Quryna skušali zaščititi zaposleni. Več libijskih mest, med njimi središče upora Bengazi, naj bi bilo v rokah nasprotnikov režima.

Zaradi "čezmerne uporabe nasilja" je odstopil libijski pravosodni minister Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil, poroča Quryna, ki je z ministrom govoril po telefonu. Uradne potrditve odstopa ministra še ni.

Umrlo že do 400 ljudi
Po najnovejših podatkih organizacije Human Rights Watch je nasilno posredovanje proti protestnikom v Bengaziju zahtevalo že več kot 230 smrtnih žrtev, več kot 200 ljudi je ranjenih. Bolnišnice v državi, predvsem v Bengaziju, se spopadajo z ogromno ranjenimi, eden izmed zdravnikov pa je po poročanju BBC-ja povedal, da so samo v nedeljo v bolnišnici sprejeli 50 trupel.

Organizacija Mednarodna federacija za človekove pravice ocenjuje, da je žrtev nemirov v Libiji v zadnjih dneh med 300 in 400, "najverjetneje bliže 400".

Gadafijev sin opozarja pred državljansko vojno
Sin libijskega voditelja Saif Al Islam se je v dokaj dolgem nedeljskem televizijskem nagovoru kot prvi izmed pomembnejših vladnih predstavnikov odzval na dogajanje v državi. Napovedal je, da bo predlagal demokratične reforme in da bo ljudski kongres danes obravnaval program korenitih reform, vlada pa možnosti zvišanja plač. Pozval je k ustvarjanju novega sistema, ki bo po volji vsem, a ob tem opozoril pred kaosom in revščino, če se bo ljudstvo pridružilo protestnikom.

Gadafijev sin je priznal, da so se varnostne sile neprimerno odzvale na proteste, a ob tem opozoril, da so ti Libijo pahnili na rob državljanske vojne. Povedal je, da tuji mediji pretiravajo v ocenah o smrtnih žrtvah, in ob tem dejal, da so proteste spodbudili kriminalci in tujci, ki želijo Libijo razdeliti na več držav. Zatrdil je še, da libijska vojska ni taka kot tunizijska ali egiptovska in se bo do zadnjega bojevala za ohranitev Gadafijevega režima.

Saif Al Islam se je odzval tudi na poročila, da naj bi Moamer Gadafi že zapustil Libijo in se zatekel v Venezuelo. Povedal je, da to ni res in da njegov oče ostaja v državi ter "še naprej vodi bitko".

V Bengaziju se je zgodil preobrat
V drugem največjem mestu v državi Bengazi naj bi se po enem najbolj krvavih dni zgodil preobrat, saj je vojska prestopila na stran nasprotnikov režima in se uprla Gadafijevi gardi. Mesto zdaj tako nadzirajo protestniki. O spopadih med protestniki in policijo so poročali tudi iz mesta Misrat, ki leži približno 200 kilometrov iz Tripolisa, tudi tam pa so varnostne sile streljale v množico protestnikov. Spopadi naj bi se vneli tudi v mestih Tobruk in Al Bajda.

Poziv verskih voditeljev k uporu
Koalicija libijskih muslimanskih voditeljev je v izjavi zapisala, da je dolžnost vseh muslimanov, da se uprejo libijskemu vodstvu. "Pokazali so popolno arogantno nekaznovanost ter nadaljujejo, celo stopnjujejo, svoje krvave zločine proti človečnosti. S tem so tako pokazali popolno nezvestobo navodilom Boga in njegovega ljubljenega Preroka. Zaradi tega si ne zaslužijo nikakršne poslušnosti ali podpore, upor proti njim z vsemi sredstvi možnimi pa je božansko ukazana dolžnost," je zapisala skupina Mreža svobodnega Ulema iz Libije.

Številni odstopi in opozorila
Iz protesta proti nasilnemu zatrtju demonstracij je ponudil odstop libijski predstavnik v Arabski ligi, vodja plemena Al Zuvaja na vzhodu Libije pa je sporočil, da bodo ustavili izvoz nafte v države Zahoda, če se nasilje v državi ne bo končalo. Iz protesta proti nasilnemu zatrtju protestov je odstopil libijski veleposlanik v Indiji Ali Al Esavi, ki je vlado obtožil, da je nad protestnike poslala svoje plačance.

Ameriška administracija je sporočila, da še preučuje, ali bo proti libijskim oblastem uvedla ukrepe zaradi nasilja nad protestniki, napovedali pa so, da bodo zahtevali pojasnila. Bela hiša se prav tako še ni odzvala na govor Gadafijevega sina. Zaskrbljenost nad nasiljem v Libiji je že izrazil tudi britanski zunanji minister Hague.

"Zahteve ljudstva so legitimne"
Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa je izrazil zaskrbljenost zaradi nasilja v Libiji in tamkajšnje oblasti pozval, naj ustavi nasilje nad protestniki, saj so zahteve arabskega ljudstva za spremembe popolnoma legitimne. "Zahteve arabskega ljudstva za reforme, razvoj in spremembe so legitimne in želje vseh arabskih držav so združene v tem ključnem trenutku zgodovine," je povedal Musa.

Gadafi, dolgoletni libijski voditelj
Srbi ujeti v Libiji
Libija: Krvav poskus zatrtja protestov
Tujci bežijo iz Libije
Slovensko-libijski posli