Lastniki vodnega parka za njegovo uničenje krivijo Hamas. Foto: EPA
Lastniki vodnega parka za njegovo uničenje krivijo Hamas. Foto: EPA

Okoli 40 skrajnežev je v nedeljo zjutraj vdrlo v obmorsko turistično letovišče "Nori vodni park" in ga povsem razdejalo. Po besedah direktorja Aladeina Al Aradža so napadalci zvezali varnostnike, jih pretepli in nato začeli uničevanje. Zažgali so tudi restavracijo in poslovno stavbo, poročajo tuje agencije.

Samo tri mesece stara vodna atrakcija se ponaša s tremi bazeni, vodnimi tobogani in več lokali. Direktor za vandalizem krivi predstavnike palestinskega gibanja Hamas, ki že tri leta nadzoruje to območje ob Sredozemskem morju, saj so mu septembra ukazali, da mora vodni park zapreti za tri tedne.

"Presenečen sem, da dejansko obstajajo fanatiki, ki preprečujejo razvoj turizma v Gazi," je bil jezen Al Aradž in pojasnil, da so se lastniki letovišča pred tremi dnevi srečali s predstavniki Hamasa in prosili za pomoč. Očitno brez uspeha.

Obtožbe o islamizaciji Gaze
Hamas je nadzor nad Gazo prevzel leta 2007, potem ko so njegovi pripadniki od tam pregnali varnostne sile rivalskega palestinskega gibanja Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

Zaradi vladavine Hamasa, ki ne priznava obstoja izrelske države in je še vedno zavezan njenemu uničenju, je Izrael uvedel popolno zaporo območja in prepovedal uvoz skoraj vseh dobrin, da bi tako spodkopal Hamas, kar pa mu tudi po treh letih ni uspelo.

Od prihoda na oblast je Hamas odgovoren za zaprtja številnih restavracij, lokalov in hotelov z obrazložitvijo, da so ti kraji v nasprotju z islamsko tradicijo. Prav zato številne organizacije za človekove pravice opozarjajo, da skuša Hamas s svojimi zakoni in ukrepi islamizirati Gazo.