Žalna slovesnost v spomin umrlega deželnega glavarja. Foto: EPA
Žalna slovesnost v spomin umrlega deželnega glavarja. Foto: EPA
Ženski del družine Haider
Slovesnosti so se udeležile tudi Haiderjeva žena in njuni dve hčerki. Foto: EPA
Stefan Petzner
Haiderjev naslednik je Stefan Petzner. Foto: EPA
Haiderja pokopala prevelika hitrost?

Ob preveliki hitrosti - vozil je več kot dvakrat prehitro, je za nesrečo verjetno kriva tudi slaba vidljivost, preiskovalci pa so za zdaj izključili možnost, da bi Haiderja zadel infarkt ali da bi šlo za sabotažo. Na kraju, kjer je Haiderjevo vozilo začelo zanašati, je najvišja hitrost 70 kilometrov na uro, le sto metrov naprej pa je dovoljena hitrost 50 kilometrov na uro, na kar nakazuje prometni znak, ki ga je Haider zbil. Medtem je postalo znano, da bo Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) od zdaj namesto Haiderja vodil dozdajšnji generalni sekretar stranke Stefan Petzner. V Celovcu je zvečer potekala žalna slovesnost, ki so se je med drugim udeležili člani družine in vidni člani stranke.

Komaj 27-letni Petzner je od leta 2004 delal kot Haiderjev tiskovni predstavnik, leta 2006 pa je prevzel tudi položaj enega od dveh generalnih sekretarjev in dveh namestnikov predsednika stranke. "To so zelo veliki čevlji, a hodil bom in ne padel," je dejal Petzner in ob tem zatrdil, da bo nadaljeval politiko svojega predhodnika.

Ali je bil Haider vinjen, ni znano
Vozilo volkswagen phaeton je bilo staro komaj tri mesece, pregled avtomobila pa je pokazal, da je bilo v tehničnem smislu z njim vse v redu. "Vsakršne špekulacije o drugačnih vzrokih nesreče so s tem nične," je dejal vodja državnega tožilstva v Celovcu, Gottfried Kranz. S tem je izločil možnost tehnične napake, ni pa povedal, ali je bil Haider v času nesreče vinjen.

Podrobnosti o pogrebu še niso znane.
Haider se je v noči s petka na soboto vračal s shoda ob koroškem plebiscitu, obiskal pa naj bi tudi nočni klub. Nesreča se je zgodila nekaj pred 1.30 zjutraj na Rožanski cesti na jugu deželne prestolnice blizu naselja Ilovje (Lambichl). Koroški deželni glavar je bil v službenem vozilu brez sopotnikov, bil je privezan z varnostnim pasom, ko je, najverjetneje zaradi velike hitrosti, izgubil nadzor nad vozilom. Po besedah policije je izgubil oblast nad vozilom, povozil dva prometna znaka, z desnim kolesom zapeljal na bankino, "pokosil" živo mejo in treščil v betonski podpornik vrtne ograje. Vozilo se je nato večkrat prevrnilo, pri čemer je Haider dobil hude poškodbe glave in prsnega koša, verjetno je imel tudi zlomljeno hrbtenico. Kot so okoliščine nesreče ocenili zdravniki, 58-letni politik ni imel možnosti, da bi hudo nesrečo preživel.

Odprte številne žalne knjige
V Avstriji so odprte žalne knjige, zastave so na pol droga, brzojavke sožalja prihajajo z vseh koncev - med drugim sta ju poslala tudi še aktualni slovenski premier Janez Janša in njegov najverjetnejši naslednik, Borut Pahor.

Karizmatični Haider je zaznamoval politično življenje v Avstriji, kot ga ni nihče drug: s svojimi populističnimi izjavami je bodisi odvrnil bodisi pritegnil sodržavljane. "Če si se strinjal z njegovimi stališči ali ne, je bil Haider umetnik političnega komuniciranja," je dejala avstrijska zunanja ministrica Ursula Plassnik.

K. T.

Haiderja pokopala prevelika hitrost?